Kategorie

Pages

23 marca 2016

Mazurek pomarańczowy z prażonymi płatkami migdałowymi na kruchym cieście z migdałami


" To już moja ostatnia propozycja mazurka w tym roku :) 
Kruche, delikatnie migdałowe ciasto z nieziemsko pyszną warstwą cytrusową pokryte płatkami migdałowymi w miodzie. Bardzo wyraziste, mega smaczne!!! Stoi u mnie na piedestale! Nie mogłam powstrzymać sie od ugryzienia kolejnego kawałka. Uzależniający na maksiora, a przy tym chyba najłatwiejszy ze wszystkich! "
Zdjęcia: Studio Meksyk


Mazurek pomarańczowy z prażonymi płatkami migdałowymi na kruchym cieście z migdałami

Składniki:
Kruche ciasto:
100 gram mąki pszennej
150 gram mąki migdałowej




Zmiana adresu bloga!
Tak! W końcu nastał ten dzień, że adres bloga uległ zmianie. Ten był założony w 2008 roku jak miałam 17 lat! Nazwa nijaka, adres nijaki, a teraz jest pięknie!

Pełen przepis pod nowym adresem: 
Orgazmum




Powodzenia!


11 komentarzy:

  1. Twoje mazurki są urzekające:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudny mazurek, piękna ozdoba stołu na Święta!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy zamiast mąki migdałowej której nie mogę kupić mogę zmieszać mąkę pszenną z migdałami lub mąkę pszenną zmieszać z aromatem migdałowym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli masz możliwość to zmiel migdały na bardzo drobno, jeśli jednak nie da rady, zastąp ją zwykłą mąką. Aromat z pewnością się tu nie sprawdzi, jest zbyt intensywny, choć jak ktoś lubi, to można dodać :)))

      Usuń
    2. ok, a jeszcze ile tego masła dodaję do mąki bo nie widzę w przepisie proporcji?

      Usuń
    3. upsss, faktycznie, 150 gram, już uzupełniłam, dziękuję i przepraszam :)

      Usuń
  4. Już zrobiłam wcześniej, dodałam troszkę mniej masła tak na oko ale i tak mazurek wyszedł pyszny oczywiście nie mogłam się oprzeć i nie spróbować jako pierwsza :)
    Kolejny świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się niesamowicie! Dziękuję ślicznie :* Wesołych Świąt!

      Usuń



"Jedzenie smakuje znacznie lepiej, gdy dzielisz się nim z bliskimi"