Kategorie

Pages

9 marca 2016

Jak zrobić masło orzechowe ? Masło orzechowe z migdałów

peanutt butter, almond butter, raw food, tasty, healthy, omega 3, fat, salty, food photography, Justyna Pankowska, studio meksyk, healthy blog, recipe, masło orzechowe, masło migdałowe, migdały blanszowane
" Zrobienie domowego masła orzechowego to nic trudnego! Przepis składa się zazwyczaj z jednego lub maksymalnie trzech składników. Najlepsze jest takie słodko-słone. 
Im lepszej jakości migdały, tym mniejsze prawdopodobieństwo potrzeby dodania dodatkowego tłuszczu do stworzenia kremowej konsystencji.
Tak proste i pyszne, że już nigdy nie pokusisz się na zakup takiego w sklepie!"
Zdjęcia: Studio Meksyk





Zmiana adresu bloga!
Tak! W końcu nastał ten dzień, że adres bloga uległ zmianie. Ten był założony w 2008 roku jak miałam 17 lat! Nazwa nijaka, adres nijaki, a teraz jest pięknie!

Pełen przepis pod nowym adresem: 

Orgazmum






--------------------------------------------------------
Ksylitol zagościł w mojej kuchni od listopada 2015 r. Zdiagnozowano wtedy u mnie nadmiar drożdżaków w jelicie grubym, co oznaczało całkowite wykluczenie cukrów prostych - monosacharydów ( najbardziej znanej: fruktozy -owoców, glukozy- soki, owoce, ) i Oligosacharydów - tzw, wielocukry ( Sacharoza- cukier, cukier trzcinowy, buraczany ; laktoza- wszelkie przetwory mleczne; maltoza- słód ). Krótko pisząc musiałam wykluczyć z diety praktycznie wszystko co do tej pory jadłam. 

Wracając jednak do Ksylitolu, jest on alkoholem cukrowym, nie fermentuje w przewodzie pokarmowym! Ma znacznie mniejszy indeks glikemiczny i jest dwa razy mniej kaloryczny od cukru.

Migdały to jedne z bardziej szlachetnych dostępnych na rynku orzechów. Zawierają bardzo dużą ilość witaminy B2, B3 i E, minerałów: Potasu, fosforu, magnezu i wapnia. Fantastycznie wpływają na skórę, włosy i paznokcie i działają łagodząco na skołatane nerwy. Nic tylko jeść! 


3 komentarze:



"Jedzenie smakuje znacznie lepiej, gdy dzielisz się nim z bliskimi"