" Zrobienie domowego masła orzechowego to nic trudnego! Przepis składa się zazwyczaj z jednego lub maksymalnie trzech składników. Najlepsze jest takie słodko-słone.
Im lepszej jakości migdały, tym mniejsze prawdopodobieństwo potrzeby dodania dodatkowego tłuszczu do stworzenia kremowej konsystencji.
Tak proste i pyszne, że już nigdy nie pokusisz się na zakup takiego w sklepie!"
Zdjęcia: Studio Meksyk
Zmiana adresu bloga!
Tak! W końcu nastał ten dzień, że adres bloga uległ zmianie. Ten był założony w 2008 roku jak miałam 17 lat! Nazwa nijaka, adres nijaki, a teraz jest pięknie!
Pełen przepis pod nowym adresem:
Orgazmum
--------------------------------------------------------
Ksylitol zagościł w mojej kuchni od listopada 2015 r. Zdiagnozowano wtedy u mnie nadmiar drożdżaków w jelicie grubym, co oznaczało całkowite wykluczenie cukrów prostych - monosacharydów ( najbardziej znanej: fruktozy -owoców, glukozy- soki, owoce, ) i Oligosacharydów - tzw, wielocukry ( Sacharoza- cukier, cukier trzcinowy, buraczany ; laktoza- wszelkie przetwory mleczne; maltoza- słód ). Krótko pisząc musiałam wykluczyć z diety praktycznie wszystko co do tej pory jadłam.
Wracając jednak do Ksylitolu, jest on alkoholem cukrowym, nie fermentuje w przewodzie pokarmowym! Ma znacznie mniejszy indeks glikemiczny i jest dwa razy mniej kaloryczny od cukru.
Migdały to jedne z bardziej szlachetnych dostępnych na rynku orzechów. Zawierają bardzo dużą ilość witaminy B2, B3 i E, minerałów: Potasu, fosforu, magnezu i wapnia. Fantastycznie wpływają na skórę, włosy i paznokcie i działają łagodząco na skołatane nerwy. Nic tylko jeść!
Takie domowe musi być najlepsze! :)
OdpowiedzUsuńMmmm....domowe:) Wspaniałe zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńJakie apetyczne to masło!
OdpowiedzUsuń