Kategorie

Pages

23 października 2015

Zupa bałkańska z pulpecikami

Soup with meatballs, Zupa z pulpecikami, Food photography


" Bardzo smaczna, esencjonalna, wyrazista zupa z pulpecikami mięsnymi , podrasowana jogurtem greckim i czosnkiem. 
Zwróćcie uwagę na skład jogurtu greckiego przy zakupie. Najlepiej gdyby nie zawierał żadnych zbędnych dodatków zagęszczających, czy konserwujących. 
Czosnek kupcie Polski, to ten z fioletowym zabarwieniem. 
Mielone mięsko najlepiej jakby było z udźca, albo z szynki."



Zupa Bałkańska z pulpecikami

Składniki:
1 litr bulionu wołowego
4 ząbki czosnku
400 gram jogurtu greckiego ( bez skrobi i innych dziwnych dodatków)
Cielęco-wołowe pulpeciki:
500 gram mielonego mięsa wołowo-cielęcego
1 jajko
35 gram śmietany kremówki
ok. 70 ml mleka
1 nie za duża czerstwa bułka
1 mała cebula drobno starta na tarce
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczka czarnego pieprzu


Przygotowanie: 
Pulpeciki:
Bułkę zalać mlekiem. Odstawić na 10-15 minut. W większej misce wymieszać ze sobą mięso mielone, jajko, cebulę, sól, pieprz, śmietanę i odciśniętą bułkę. Uformować małe kulki, które następnie ugotować w bulionie wołowym.

Czosnek obrać, drobno posiekać, wymieszać z jogurtem greckim. Do jogurtu dodać parę łyżek bulionu w celu zahartowania. Całość przelać do zupy z pulpecikami. Wymieszać, nie gotować. Podawać na ciepło.

Powodzenia!

3 komentarze:



"Jedzenie smakuje znacznie lepiej, gdy dzielisz się nim z bliskimi"