Kategorie

Pages

26 października 2015

Kotlety mielone w sosie pieczeniowym


Klasyka często i gęsto bywa najsmaczniejsza. 
Kotlety mielone zawsze najlepiej smakują z ziemniakami i burakami ,albo, albo  z mizerią lub sałatką z pomidorów i cebuli, nie ważne po prostu są pyszne!



Kotlety mielone w sosie pieczeniowym

Składniki:
kotlety mielone:
1 kg mięsa mielonego
1 jajko
100 ml śmietany kremówki
4 czubate łyżki bułki tartej
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Bułka tarta do obtoczenia kotletów
olej do smażenia


Sos pieczeniowy:
250 ml bulionu

2 łyżki mąki pszennej
łyżka masła

Przygotowanie:
Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać. 
W misce wymieszać mięso mielone, jajko, śmietanę kremówkę, bułkę tartą cebulę, czosnek, sól i pieprz. Uformować średniej wielkości kulki, które następnie obtoczyć w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej, kulki mięsne obsmażyć z każdej strony.
Usmażone, odsączyć z tłuszczu, ponownie umieścić na patelni, zalać bulionem. 
50 ml ciepłego bulionu rozmieszać z mąką pszenną, przelać do reszty. Podgrzewając doprowadzić do zgęstnienia sosu, na sam koniec dodając masło.

Powodzenia!
Meatballs with souce and parsley. Food photography
Kotlety mielone w sosie pieczeniowym z pietruszką. Fotografia kulinarna


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz



"Jedzenie smakuje znacznie lepiej, gdy dzielisz się nim z bliskimi"