Klasyka często i gęsto bywa najsmaczniejsza.
Kotlety mielone zawsze najlepiej smakują z ziemniakami i burakami ,albo, albo z mizerią lub sałatką z pomidorów i cebuli, nie ważne po prostu są pyszne!
Kotlety mielone w sosie pieczeniowym
Składniki:
kotlety mielone:
1 kg mięsa mielonego
1 jajko
100 ml śmietany kremówki
4 czubate łyżki bułki tartej
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Bułka tarta do obtoczenia kotletów
olej do smażenia
Sos pieczeniowy:
250 ml bulionu
2 łyżki mąki pszennej
łyżka masła
Przygotowanie:
Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać.
W misce wymieszać mięso mielone, jajko, śmietanę kremówkę, bułkę tartą cebulę, czosnek, sól i pieprz. Uformować średniej wielkości kulki, które następnie obtoczyć w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej, kulki mięsne obsmażyć z każdej strony.
Usmażone, odsączyć z tłuszczu, ponownie umieścić na patelni, zalać bulionem.
50 ml ciepłego bulionu rozmieszać z mąką pszenną, przelać do reszty. Podgrzewając doprowadzić do zgęstnienia sosu, na sam koniec dodając masło.
Powodzenia!
Meatballs with souce and parsley. Food photography Kotlety mielone w sosie pieczeniowym z pietruszką. Fotografia kulinarna |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
"Jedzenie smakuje znacznie lepiej, gdy dzielisz się nim z bliskimi"