" Drzewek z gruszkami mam chyba ze trzy. Każda to całkiem inna odmiana i jak znam nazwy dwóch młodszych, tak tej użytej do sernika nie. Bardzo słodka, soczysta, o dość regularnych kształtach, pyszna! Takiej właśnie szukajcie, jeśli zdecydujecie się na ten sernik.
Dość łatwy w wykonaniu, troszkę czasochłonny, ale tylko dlatego, że dobry sernik zawsze musi przeleżakować ta jedną noc w lodówce.
Przez rodzinę i znajomych okrzyknięty drugim najlepszym sernikiem zaraz po słonecznikowcu.
Gorąco zachęcam do wypróbowania, bo jest tego wart!"
Sernik z gruszkami, migdałami i bitą śmietaną z ciastkami Speculos
Składniki:
Spód:
200 gram ciastek Speculos
50 gram masła
Masa serowa:
700 gram twarogu wiaderkowego
250 ml śmietany kremówki
300 gram dobrej jakości serka waniliowego
4 żółtka
2 całe jajka
1 czubata szklanka cukru
2 łyżki cukru waniliowego
2-3 dorodne gruszki
Wierzch:
250 ml schłodzonej śmietany kremówki
4-6 łyżek cukru pudru
Płatki migdałów
Przygotowanie:
Spód:
Ciastka włożyć do kielicha blendera i zmiksować/ ew. rozmiażdżyć za pomocą wałka. Połączyć z rozpuszczonym masłem i wyłożyć nimi tortownicę (wraz z bokami) o średnicy 26 cm.
Masa serowa:
Twaróg, śmietanę, serek waniliowy, żółtka, jajka i oba rodzaje cukru połączyć ze sobą za pomocą miksera na małych obrotach tak, aby nie za bardzo napowietrzyć masę.
Gruszki obrać, wydrążyć z nich gniazda nasienne i ułożyć na ciasteczko-wym spodzie pozostawiając margines z ścian tortownicy. Na gruszki wyłożyć masę serową.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni z funkcją pieczenia góra/dół.
Włożyć sernik do piekarnika i piec 10 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę pieczenia do 160 stopni C i piec jeszcze 1,5-2 h. Wierzch powinien lekko drgać. Zostawić sernik w piekarniku do wystudzenia, a następnie schłodzić go w lodówce przez całą noc.
Wierzch:
Płatki migdałów podprażyć na patelni. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.
Na wierzchu sernika rozsypać przestudzone, podprażone płatki migdałów, a boki pokryć śmietaną kremówką.
Schłodzić.
Powodzenia!
Cheesecake with pears, almond, speculos. Recipe, food photography and stylist |
Piękny serniczek! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBrzmi apetycznie)))
OdpowiedzUsuńi taki tez był :) Gorąco polecam :)
UsuńO ludzie, ale mi smaka zrobiłaś! Nie powinnam tu wchodzić tak późno :D
OdpowiedzUsuńWygląda absolutnie cudownie :)
OdpowiedzUsuń