"Twaróg, biała czekolada, maliny i migdały...
Czy może być bardziej idealne połączenie smaków?
Oczywiście!
Ale z pewnością ten sernik jest godny wysokiej uwagi:)"
Sernik z białą czekoladą z malinami i migdałami
Składniki:
Spód:
170 gram pełnoziarnistych/owsianych ciastek
40 gram masła
Masa serowa:
1 kg twarogu półtłustego
100 gram kwaśnej śmietany 18 %
6 jajek
1 szklanka cukru
2 łyżki cukru waniliowego
200 gram białej czekolady
100 ml słodkiej śmietanki 18 %
800 gram malin
100 gram płatków migdałowych
Polewa:
100 gram białej czekolady
40 ml słodkiej śmietanki 18%
Przygotowanie:
Spód:
Ciasteczka zmiksować w blenderze lub drobno rozkruszyć za pomocą wałka. Masło roztopić, wymieszać z miazgą ciasteczkową i wysypać nimi dno tortownicy o średnicy 26 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wklepać w dno, delikatnie zahaczając o boki formy.
Piekarnik ustawić na 165 stopni C, pieczenie góra/dół.
Masa serowa:
Śmietankę podgrzać w kąpieli wodnej, dodać do niej połamaną na mniejsze kawałki białą czekoladę. Rozpuścić i przestudzić.
Twaróg utrzeć z kwaśną śmietaną, cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać po jednym jajku, ucierając za każdym razem. Na sam koniec wlać rozpuszczoną bialą czekoladę, wymieszać.
Masę serową przelać do tortownicy wyłożonej ciastkami, a na wierzchu rozłożyć maliny.
Sernik wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok 2 godzin. Wierzch powinien delikatnie drgać przy ruszeniu formą. Zostawić w wyłączonym piekarniku do przestudzenia, a następnie odstawić na całą noc do lodówki.
Na drugi dzień, zrumienić płatki migdałów na patelni.
Polewa:
W kąpieli wodnej podgrzać śmietankę, dodać połamaną białą czekoladę, rozpuścić i przestudzić.
Schłodzony sernik posypać płatkami migdałów i polać polewą z białej czekolady.
Powodzenia!
Cheesecake with raspberries, almond and white chocolate. Food photography, food stylist, studio meksyk. Sernik z białą czekoladą, malinami i migdałami. Fotografia kulinarna, stylista żywności. |
Wygląda genialnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńOj tak, maliny z białą czekoladą są pycha!
OdpowiedzUsuńPrawda? połączenie takie klasyczne, a jakże smaczne :)
UsuńAleż kolory! Zachwycający jest :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie :)))
Usuń