Kategorie

Pages

2 października 2015

Brioche, Maślana bułka francuska


Bardzo popularny francuski wypiek. Brioche pieczona jako bułeczki, warkocze, czy tak jak u mnie w postaci bochenka. Idealna na śniadanie, szczególnie jak jest jeszcze ciepła, posmarowana masłem i konfiturą, nie ma sobie równych.
Najlepiej zacząć przygotowywać ciasto wieczorem, zaś upiec rano :)


Brioche

Składniki:
Rozczyn:
20 gram świeżych drożdży
3 łyżki mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki
Ciasto właściwe: 
400 gram mąki pszennej
100 ml mleka
4 jajka
70 gram cukru
1 płaska łyżeczka soli
170 gram masła
Do posmarowania:
1 żółtko
2 łyzki mleka
cukier perlisty

Przygotowanie:
Rozczyn:
Drożdże rozkruszyć do nie wielkiej miseczki, dodać 3 łyżki ciepłego mleka, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
Ciasto właściwe:
Mąkę przesiać do miski w celu napowietrzenia, dodać sól, rozczyn, cukier i mleko. Mieszając hakiem od miksera, dodawać po jednym jajku. Wyrabiać ok 10-15 minut. Po tym czasie dodać pokrojone na mniejsze kawałki ciepłe masło. Wyrabiać kolejne 5-10 minut. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.
Rano wyjąć ciasto z lodówki, zagnieść parę razy na oprószonej mąką stolnicy i odstawić na 1 godzinę- aż osiągnie temperaturę pokojową.
Dwie formy keksowe( po ok. 23 cm) wysmarować tłuszczem. 
Ciasto podzielić na dwie części, każdą z nich umieścić w keksówce i odstawić do wyrośnięcia na ok 30-45 minut. 
Piekarnik ustawić na 180 stopni C
Wyrośnięte posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać cukrem perlistym.
Piec przez ok 25 minut do zrumieniania. W razie gdyby zaczęły za szybko się rumienić, przykryć wierzch folia aluminiową. 
Wyjąć z piekarnika, przestudzić i rozkoszować się smakiem :)

Powodzenia!

brioche,-brioszka,-french-cake,-yeast-cake,-ciasto,-przepis,-recipe,-ciasto-drożdżowe,-żółtka,-puszyste,-puchate,-delikatnie,-studio-meksyk,-food-photography,-food-stylist,-french,-recipe,

2 komentarze:



"Jedzenie smakuje znacznie lepiej, gdy dzielisz się nim z bliskimi"