Kategorie

Pages

26 września 2015

Łosoś Teriyaki, czyli kuchnia japońska



Nie raz i nie dwa pisałam, że łosoś jest moją ulubioną rybą. Mogłabym przygotowywać go na wiele różnych sposób, a nawet w ten sam sposób i chyba nigdy mi się nie znudzi.
Łososia można zamienić na inną rybę, grillować na patelni, grillu, zrobić w piekarniku z funkcją grilla.
W marynacie na spokojnie można ominąć gotową mieszankę teriyaki.

Łosoś Teriyaki
Porcja dla 3 os.

Składniki:
3 filety łososia ze skórą, oczyszczonego z łusek ( po 200-250 gram)
Marynata
3 łyżki sosu teriyaki
2 ząbki czosnku
1 łyżka mirin (ew. soku z limonki)
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka brązowego cukru/syropu klonowego
1 łyżka sake( ew. cherry)
sól, pieprz
masło, olej/oliwa

Czarny, biały sezam

Przygotowanie
Łososia umyć, osuszyć, oczyścić z ości za pomocą pęsety.
Składniki na marynatę wymieszać ze sobą w nie dużej miseczce. Przygotowanym sosem polać łososia, a następnie odstawić na min. 30 minut w chłodne miejsce. 

RADA: Im dłużej pozostawisz łososia w marynacie, tym bardziej aromatyczny uzyskasz smak ryby podbity sosem.

Łososia odsączyć z marynaty, którą przelać do rondla.

RADA: Jeśli ryba została wyjęta z lodówki, należy doprowadzić ją do temperatury pokojowej.

Marynatę podgrzać, a następnie zagotować, gotować ok 10-15 minut do zgęstnienia sosu.
Na patelni grillowej rozgrzać 1 łyżkę oleju/oliwy z 1 łyżką masła( w przypadku grilla pomijamy użyty tłuszcz) Łososia smażyć najpierw skórą do dołu, ok. 4-5 minut, a następnie przełożyć na drugą stronę dosmażając go przez ok 3-4 minuty. Zdjąć z patelni, ułożyć na makaronie soba przygotowanym według zaleceń na opakowaniu, polać sosem teriyaki i posypać sezamem.

Powodzenia!

Salmon Teriyaki with soba. Food photography, food stylist.
Łosoś teriyaki z makaronem soba. Kuchnia japońska. Fotograf kulinarny, stylista żywności.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz



"Jedzenie smakuje znacznie lepiej, gdy dzielisz się nim z bliskimi"