Klasa w czystej klasyce...
Bez kruchego spodu i tym samym z dużą ilością sera. Najlepszy z wiejskiego półtłustego twarogu, dobrze wyciśniętego i zmielonego trzykrotnie.
U mnie wyjątkowo bez rodzynek, a z dużą ilością skórki pomarańczowej z taflą polewy czekoladowej na wierzchu.
Sernik wiedeński
tortownica 24 cm
Składniki:
Masa serowa:
1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego
3 żółtka
4 jajka
1 szklanka cukru białego
40-50 gram cukru waniliowego+ łyżeczka ekstraktu
100 gram rozpuszczonego masła
1 łyżka mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Bakalie: skórka pomarańczowa, rodzynki
Polewa:
150 gram gorzkiej czekolady
70 gram masła
cukier puder
Przygotowanie:
Masa serowa:
Piekarnik ustawić na 200 stopni C z funkcją pieczenia od dołu.
Masło utrzeć z cukrem białym i cukrem waniliowym na białych puch. Stopniowo dodawać po jednym żółtku, a następnie po jednym jajku. Do masy jajecznej wmieszać porcjami twaróg. Na sam koniec dodać oba rodzaje mąki, ekstrakt i bakalie. Masę serową przełożyć do tortownicy, której spód wyłożyć pa
pierem do pieczenia.
pierem do pieczenia.
Sernik wstawić do rozgrzanego piekarnika, po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec jeszcze 1h i 15-20 minut. Wierzch powinien delikatnie drgać. Sernik po przestudzeniu w piekarniku wstawić najlepiej na całą noc do lodówki.
Polewa:
W kąpieli wodnej ( szklana/miedziana miseczka umieszczona nad gotująca się wodą) rozpuścić połamaną czekoladę, dodać masło i tyle cukru pudru, aby słodkość była dla nas odpowiednia.
Schłodzony sernik polać letnią polewą z gorzkiej czekolady. Schłodzić jeszcze przez godzinkę, a następnie zacząć smakowite degustacje :D
Powodzenia!
Polish cheesecake. Food photography, food stylist, studio meksyk. Polski sernik wiedeński z polewą czekoladową. Fotografia kulinarna, stylista żywności. |
Wow, ten sernik wygląda cudownie! :)
OdpowiedzUsuńAleż on musi być pyszny! *.*
Uwielbiam! Każdy sernik jest dobry byleby bez rodzynek ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
To jest mój ulubiony sernik i też wolę go bez kruchego spodu, a nawet bez dodatków, ale czasem zaszaleje z polewą :-)
OdpowiedzUsuń