"Bruschetta, czy to z pieczarkami, czy tradycyjnie z pomidorami zawsze idealnie wpasowuje się w imprezowy stół . Nie za duże, chrupiące kanapeczki znikają w tempie ekspresowym, a i same nie wymagają poświęcenia dużej ilości czasu, czy wysiłku.
Bruschetta jest świetną przekąską i tym samym przystawką, ale czasem zastępuje mi śniadanie :) "
Bruschetta z pieczarkami
Składniki:
1 pszenna bagietka
3 łyżki masła
1 drobno posiekany ząbek czosnku
500 gram pieczarek
gałązka świeżego tymianku
sól,pieprz
starty na drobnych oczkach cheddar i parmezan
Przygotowanie:
Pieczarki oczyścić, pokroić w mniejszą i większą kostkę. Na [atelni rozgrzać 1 łyżkę masła, podsmażyć na niej czosnek. Dodać pokrojone pieczarki. Gdy zmiękną dodać resztę masła i tymianek, chwilę przesmażyć i doprawić solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C.
Bagietkę pokroić po skosie w kromki. Na każdą nałożyć przesmażone pieczarki, przykryć startymi i wymieszanymi ze sobą serami. Wstawić do piekarnika i zapiekać ok 5-10 minut, do rozpuszczenia sera i zarumienia brzegów bagietki.
Powodzenia!
Tak mogłaby wyglądać polska zapiekanka, gdyby się na bal wybierała :-)
OdpowiedzUsuń:))) Za to w tle Polski cydr, a zapiekanek, grzanek, bruschetta, tostów i innych znakomitości w różnych fuzja nigdy nie za mało :)
Usuń