Kategorie

Pages

1 kwietnia 2015

Tarta ze szpinakiem na kruchym cieście



" Pyszna, dość lekka słono-słodka tarta na przepysznym , mega kruchym cieście!
Farsz z dodatkiem fety i suszonej żurowany, która idealnie przełamuje cały smak. 
Tarta świetnie sprawdzi się na wszelkich przyjęciach, rodzinnych spotkaniach czy po prostu podana od tak na śniadanko/lunch. "
Kruche ciasto: na podstawie przepisu  Pierre Herme
Farsz i zdjęcia: Justyna Pankowska


Tarta ze szpinakiem na kruchym cieście
forma: 26 cm

Składniki:
Ciasto kruche:
250 gram mąki tortowej 450
160 gram masła zimnego
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru pudru
1 żółtko
65 ml mleka
Farsz:
900 gram mrożonego szpinaku
1 łyżka oleju
4 ząbki czosnku
400 gram śmietany 18 %
80 ml mleka
130 gram startego parmezanu
płaska łyżeczka soli
2-3 garście suszonej żurawiny
1 jajko
pozostałe białko

Przygotowanie:
Ciasto kruche: 
Mąkę przesiać na stolnicę, na środku zrobić zagłębienie i dodać pokrojone w nieduże kawałki masło,cukier puder i sól . .Poszatkować nożem do uzyskania okruchów, a następnie  dodać jajko i mleko, szybko zagnieść w zwarte ciasto. Schłodzić przez min. 1h. 
Farsz:
Czosnek obrać, zmiażdżyć i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić czosnek i przesmażyć, zdjąć z patelni.

Rada: Nie smaż czosnku za długo, bo nabierze smaku goryczki.

Następnie na patelnię wrzucić zamrożony szpinak, przykryć pokrywką, rozmrozić. Dodać czosnek, chwilę przesmażyć, zdjąć z ognia, dodać parmezan, śmietanę i żurawinę. Dosolić do smaku.

Schłodzony spód rozwałkować dość cienko, wyłożyć formę o średnicy 24cm, nakłuć widelcem w paru miejscach i podpiec w rozgrzanym do 250 stopni C piekarniku przez ok. 10 minut. 
Wyjąć, na wierzchu rozłożyć farsz ze szpinaku i ponownie wstawić do piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 220 stopni C i piec jeszcze ok 50 minut.
Upieczone, odstawić na 5 minut i wyjąć z formy. 

Powodzenia!



1 komentarz:



"Jedzenie smakuje znacznie lepiej, gdy dzielisz się nim z bliskimi"