Kategorie

Pages

2 kwietnia 2015

Babka marmurkowa z migdałami i polewą z gorzkiej czekolady


" Babka marmurkowa nie dość , że okazale się prezentuje to jeszcze jak na babkę całkiem nieźle smakuje :) Bardzo puszysta, delikatnie wilgotna, niezbyt słodka z przepyszną polewą czekoladową. Dość szybka w przygotowaniu, bez większego nakładu pracy. Bardzo smaczna! "
Recipe: na podstawie - Kuchnia Polska, wyd. Diogenes
Photography: Justyna Pankowska

Babka marmurkowa z migdałami i polewą z gorzkiej czekolady
Forma: 18 cm 

Składniki:
Babka marmurkowa:
300 gram mąki 
170 gram masła
200 gram cukru
4 jajka
1 łyżka cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
7 łyżek mleka+ 2 łyżki do ciasta kakaowego
60 gram siekanych migdałów bez skórki
2 średnio czubate łyzki kakao
masło do posmarowania formy
Polewa z gorzkiej czekolady:
75 gram dobrej jakości gorzkiej czekolady
40 ml śmietanki kremówki
4-5 łyżek cukru pudru

Przygotowanie:
Babka marmurkowa:
Formę o średnicy 18 cm z kominkiem posmarować tłuszczem i odstawić na bok. 
Miękkie masło utrzeć mikserem na gładką masę z cukrem i cukrem waniliowym.
Dodawać po jednym żółtku, a następnie po trochu wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę, mleko i migdały.
Białka lekko osolić i ubić na sztywną, lśniącą pianę, wymieszać z ciastem. 
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni z funkcją termoobiegu z dolna grzałką. 
1/3 ciasta przełożyć do drugiej miski i wymieszać z kakao i 2-3 łyżkami mleka. 
Ciasto nakładać do formy przemiennie zaczynając od ciasta jasnego, na koniec lekko zamieszać widelcem. Wstawić do piekarnika i piec ok 50 minut do tzw. suchego patyczka. 
Wyjąć z formy dopiero po ok. 15 minutach  po upieczeniu. Odstawić do przestudzenia.
Polewa:
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do szklanej/miedzianej miski. Miskę umieścić w garnku z gotującą się wodą. Do czekolady dodać śmietankę i cukier puder. Od czasu do czasu mieszać do całkowitego rozpuszczenia. W razie potrzeby rozrzedzić śmietanką. 
Delikatnie przestudzoną polewą polać ciasto, odstawić na 10 minut i pokroić.

Powodzenia!


4 komentarze:



"Jedzenie smakuje znacznie lepiej, gdy dzielisz się nim z bliskimi"