Kategorie

Pages

24 marca 2015

Naleśniki



" Naleśniki to chyba jeden z najbardziej popularnych smaków dzieciństwa. Smażone przez babcie, mamę zawsze smakowały najlepiej. Za biednych czasów jadło się je na śniadanie, obiad i kolację. Z dżemem, serkiem lub takie suche, bez żadnych dodatków :)
Obecnie lubię takie bardziej słone z chrupiącą skórką wokół, którą wyjadam ze wszystkich naleśników :))) "
Recipe&Photography: Justyna Pankowska


Naleśniki

Składniki:
2 szklanki mąki
1,5 szklanki wody gazowanej
0,5 szklanki mleka
3 jajka
1 płaska łyżeczka soli
olej do smażenia

Przygotowanie:
Mąkę umieścić w misce razem z wodą, mlekiem, jajkami i solą. Za pomocą miksera połączyć do uzyskania jednolitej masy, bez grudek. Surowe ciasto odstawić na 30 minut, aby troszkę odpoczęło.
Patelnię postawić na ogniu, wlać 1 łyżkę oleju i go podgrzać. Dopiero na podgrzany tłuszcz nałożyć porcję ciasta i równomiernie rozprowadzić. Smażyć z obydwu stron do zrumienia. 

Powodzenia!

1 komentarz:



"Jedzenie smakuje znacznie lepiej, gdy dzielisz się nim z bliskimi"