Kategorie

Pages

2 marca 2015

Zupa porowo-ziemniaczana


" Uwielbiam pory!!! 
Mogę je jeść pod każdą postacią. Jako zupa, sos do białego mięsa, czy białej ryby, jako tartę, nadzienie itp. Nie wiem czemu jeszcze do tej pory nie było żadnego wpisu na blogu z porem. 
Zupę porową robi się szybko, smakuje bardzo wyraziście i dobrze się trawi. 
Por jest bardzo wartościowy, znajdziemy w nim wit. A, C, B. Delikatnie obniża poziom niekorzystnego cholesterolu we  krwi i jest niskokaloryczny."
Recipe&Photography: Justyna Pankowska

Zupa porowo-ziemniaczana
Porcja dla 3 os.

Składniki:
2 bardzo duże pory
1 cebula czosnkowa
2 łyzki oliwy/oleju
1/4 szklanki wody
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 pokrojonego w kostkę ziemniaki
800 ml bulionu drobiowego/wołowego/ ew. warzywnego
ew. sól, pieprz
2-3 kawałki bagietki
3 łyżki masła
1 ząbek czosnku

Przygotowanie:
Pory umyć , cebulę obrać. Drobno je pokroić. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać pora, cebulę, tymianek i smażyć ok. 15 minut. W miedzy czasie wlać 1/4 szklankę wody. 
Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, wlać bulion i gotować na małym ogniu do zmięknięcia, przez ok. 20-25 minut. 
Zupę zmiksować za pomocą blendera i ewentualnie doprawić do smaku.
Masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posmarować nim kawałki bagietki i zapiec w piekarniku do zrumienienia. 

Powodzenia!


2 komentarze:

  1. Również uwielbiam tę zupę, jest znakomita. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam taką zupę, jest cudownie kremowa i sycąca :)

    OdpowiedzUsuń



"Jedzenie smakuje znacznie lepiej, gdy dzielisz się nim z bliskimi"