"Dziś mam dla Was coś konkretnego, a mianowicie kurczaka po chińsku, a raczej jego fuzję :)))
Dlaczego fuzję? bo w skład wchodzą pomidory, sos worcester i ocet balsamiczny.
Danie jest bardzo szybkie w przygotowaniu, nie zajmie Wam więcej niż 30 minut."
Recipe&Photography: Justyna Pankowska
Kurczak po chińsku
Porcja dla 4 os.
Składniki:
1,2 kg piersi z kurczaka
750 gram mieszanki warzyw do smażenia- marchewka w słupki, grzyby shitake, por, papryka, kiełki soi, pędy bambusa, rzepa biała w słupki i inne.
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
1 puszka ananasa
4 ząbki czosnku
brązowy cukier
1 łyżeczka octu balsamicznego
2 średnio czubate łyżki mąki kukurydzianej
1 puszka pomidorów w puszce
marynata:
2 łyżki sosu worcester
1 łyżka sosu rybnego
1,5-2 łyżki sosu sojowego
3-4 łyżki ketczupu słodko-kwaśnego
1 łyżka wódki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka pokroić w małe kawałki. Zalewę z ananasa wymieszać z wódką, octem balsamicznym, sosem sojowym, ketchupem, brązowym cukrem, pomidorami z puszki, sosem rybnym, sosem worcester, drobno posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem.. Do tak przygotowanej marynaty włożyć mięso i wymieszać. Odstawić na min. 20 minut.
Na patelni przesmażyć mieszankę warzyw. Podlać 1/4 szklanki wody i dusić przez ok 10 minut.
szybki pomysł na pyszny obiad :)
OdpowiedzUsuńChcesz, by Twojego bloga odwiedzało więcej osób? Dołącz do nas!
OdpowiedzUsuńhttp://katalogsmakow.pl/
Rejestracja znajduje się w prawym, górnym rogu. Pozdrawiamy!
Pyszny miałaś obiad, do tego pięknie podany :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na odkurzenie starego pomysłu z kaczką ;)
OdpowiedzUsuńPiszę się na taką fuzję:)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie moje klimaty, super :)
OdpowiedzUsuń