" Ta babka naprawdę mnie zaskoczyła! Okazała się być bardzo smacznym, aromatycznym ciachem! Typowo wiosenna, cytrusowa, wilgotna z polewą czekoladową. "
Recipe&Photography: Justyna Pankowska
Wilgotna babka na białkach
forma 24cm
Składniki:
Babka:
300 gram białek
szczypta soli
200 gram cukru
1 łyżka cukru waniliowego
420 gram mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 gram masła
200 ml mleka
skórka z 1 cytryny
skórka z jednej pomarańczy
Polewa czekoladowa:
50 ml śmietanki kremówki
70 gram gorzkiej czekolady
4 łyżki nutelli
Przygotowanie:
Babka:
Schłodzone białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodając partiami cukier i cukier waniliowy.
Piana powinna być sztywna i lśniąca.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, masło rozpuścić i wystudzić. Do piany z białek dodać mleko, masło, skórkę z cytryny i pomarańczy, delikatnie wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem, ponownie wymieszać, bardzo delikatnie, tylko do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę. Wstawić do rozgrzanego do 190 stopni C piekarnika z funkcją termoobieg z dolną grzałką i piec ok 50 minut, do suchego patyczka. Studzić na kratce.
Polewa czekoladowa:
Śmietankę podgrzać w misce umieszczonej w garnku z gotującą się wodą. Dodać połamaną czekoladę i nutellę, mieszać do rozpuszczenia i połączenia się składników. Polać wystudzoną babkę.
Powodzenia!
Pani Justyno wspanialy przepis ale ile to jest 300 gram bialek ?????? 3, 4 jajka ????? Dziękuje za przeis ....Pozdrawiam,,,
OdpowiedzUsuńWygląda na cudownie delikatną i leciutką :)
OdpowiedzUsuńBiałko z jednego średniego jajka waży średnio 30 gram, więc do przepisu będzie potrzeba białek z mniej więcej 10 jajek :)
Dziękuję Gin za szybką pomoc :)
OdpowiedzUsuńKrystynko dokładnie wychodzi coś ok. 10 jajek wielkości L :)
Piękna babka :)
OdpowiedzUsuń