Kategorie

Pages

15 marca 2015

Wilgotna babka na białkach z czekoladową polewą

" Ta babka naprawdę mnie zaskoczyła! Okazała się być bardzo smacznym, aromatycznym ciachem! Typowo wiosenna, cytrusowa, wilgotna z polewą czekoladową. "
Recipe&Photography: Justyna Pankowska

Wilgotna babka na białkach
forma 24cm

Składniki:
Babka:
300 gram białek
szczypta soli
200 gram cukru 
1 łyżka cukru waniliowego
420 gram mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 gram masła
200 ml mleka
skórka z 1 cytryny 
skórka z jednej pomarańczy
Polewa czekoladowa:
50 ml śmietanki kremówki
70 gram gorzkiej czekolady
4 łyżki nutelli 

Przygotowanie:
Babka:
Schłodzone białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodając partiami cukier i cukier waniliowy. 
Piana powinna być sztywna i lśniąca. 
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, masło rozpuścić i wystudzić. Do piany z białek dodać mleko, masło, skórkę z cytryny i pomarańczy, delikatnie wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem, ponownie wymieszać, bardzo delikatnie, tylko do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę. Wstawić do rozgrzanego do 190 stopni C piekarnika z funkcją termoobieg z dolną grzałką i piec ok 50 minut, do suchego patyczka. Studzić na kratce.
Polewa czekoladowa:
Śmietankę podgrzać w misce umieszczonej w garnku z gotującą się wodą. Dodać połamaną czekoladę i nutellę, mieszać do rozpuszczenia i połączenia się składników. Polać wystudzoną babkę.

Powodzenia!

4 komentarze:

  1. Pani Justyno wspanialy przepis ale ile to jest 300 gram bialek ?????? 3, 4 jajka ????? Dziękuje za przeis ....Pozdrawiam,,,

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda na cudownie delikatną i leciutką :)
    Białko z jednego średniego jajka waży średnio 30 gram, więc do przepisu będzie potrzeba białek z mniej więcej 10 jajek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję Gin za szybką pomoc :)
    Krystynko dokładnie wychodzi coś ok. 10 jajek wielkości L :)

    OdpowiedzUsuń



"Jedzenie smakuje znacznie lepiej, gdy dzielisz się nim z bliskimi"