Kategorie

Pages

22 listopada 2014

Aromatyczna pieczeń wołowa


" Konkretny, solidny kawał mięsa! Pierwszy raz na blogu, raczej nie ostatni :) Wołowina ostatnio staniała i to dość sporo, dlatego tym bardziej zachęcam do wypróbowania. Wyrazista, z wyczuwalną musztardą, kwaskowatością octy, słodyczą miodu, świeżością rozmarynu. Niestety zagapiłam się i swoją troszkę przy długo piekłam, mimo to wyszła zadowalająca. Z wytworzonego sosiku zrobiłam pyszny sos pieczeniowy, którym polałam sztukę mięsa. Do tego zasmażane buraczki i mamy pyszny obiadek!"
Recipe&Photography: Justyna Pankowska
Pieczeń wołowa
Porcja dla ok. 12 osób

Składniki:
5 łyżek sosu Worcester
4 łyżki musztardy Dijon
3 łyżki angielskiego sosu
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka octu balsamicznego
3 łyżki miodu lipowego
5 ząbków czosnku
świeży rozmaryn
Oliwa/olej
sól, pieprz kolorowy
1,5 kg wołowiny bez kości
woda
1/2 szklanki czerwonego wina

Przygotowanie:
W misce wymieszać sos Worcester, musztardę, sos  i sojowy, ocet balsamiczny, oliwę i miód. Dodać rozgnieciony czosnek, rozmaryn, sól i pieprz. 1/2 marynaty natrzeć mięso z każdej strony, umieścić w żaroodpornym naczyniu, nakryć i wstawić do lodówki na całą noc. Na drugi dzień wyjąć 2 h przed zamierzanym pieczeniem. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Do naczynia z mięsem dolać ok 1 szklankę wody i 1/2 szklankę wina, przykryć i wstawić do piekarnika. Piec 1 godzinę, po tym czasie zdjąć pokrywę, natrzeć resztą marynaty i piec jeszcze ok 40 minut. 
Upieczone odstawić na ok 20 minut, a następnie pokroić w plastry.

Powodzenia!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz



"Jedzenie smakuje znacznie lepiej, gdy dzielisz się nim z bliskimi"