Kategorie

Pages

7 października 2014

Zdrowy deser malinowy


" Zebrałam już chyba ostatnie malinki z krzaczków. Wspaniałe, słodziutkie, szkoda mi było zużyć ich do ciasta na które i tak ochoty nie miałam. Za to zrobiłam z nich pyszny deser! Na jogurcie greckim i miodzie malinowym, mniam!"
Recipe&Phophotography: Justyna Pankowska

Zdrowy deser malinowy
4-6 osób.

Składniki:
Frużelina malinowa:
1 kg malin
1/2 szklanki wody
2 łyżki mąki ziemniaczanej 
1 łyżeczka żelatyny
3/4 szklanki brązowego cukru

800 gram jogurty greckiego
miód malinowy

Przygotowanie:
Oczyszczone maliny wymieszać z mąka ziemniaczaną, umieścić w garnku o grubym dnie i dolać wody. W trakcie podgrzewania, pomału dosypywać brązowy cukier. Żelatynę rozrobić według instrukcji na opakowaniu i dolać do gotujących się malin. Jeszcze chwilę gotować, zdjąć z ognia, wystudzić.
Pucharki napełnić warstwą frużeliny malinowej, a następnie warstwą jogurtu greckiego. Polać miodem malinowym.

Powodzenia!

8 komentarzy:

  1. Pyszny i zdrowy deser. Mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bajecznie! Jeżeli jest zdrowy to chyba nic się nie stanie jak weźmie się z 2 ewentualnie 4 dokładki hehe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękny. Kolor malin doskonale kontrastuje z jogurtem. Musiało smakować bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Deser fantastyczny i ta biała, jogurtowa chmura... Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń



"Jedzenie smakuje znacznie lepiej, gdy dzielisz się nim z bliskimi"