Kategorie

Pages

30 października 2014

Buraczki zasmażane



" Buraki to chyba moje ulubione warzywo! Mogłabym jeść codziennie w każdej postaci i chyba by mi się nie znudziło :) Zasmażane i pieczone to moje naj naj naj. 

Same w sobie wykonanie zasmażanych buraczków jest bardzo łatwe, a idealnie sprawdzą się jako dodatek do wszelkich mięs. Moja dzisiejsza wersja jest bardzo skromna, ale za to dla mnie najlepsza :)"
Recipe&Photography: Justyna Pankowska

Zasmażane buraczki

Składniki:
5-6 większych buraków
4 czubate łyżki masła
2 łyżki mąki
sok z 1/4 cytryny
sól

Przygotowanie:
Buraczki obrać, pokroić na ćwiartki i umieścić w garnku. Zalać wodą, osolić, doprowadzić do zagotowania i gotować do miękkości. Ugotowane odcedzić i wystudzić, a następnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę, chwilę podsmażyć. Do mąki dodać starte buraczki i smażyć ok. 5-10 minut. Na sam koniec doprawić sokiem z cytryny i w razie potrzeby szczyptą soli.

Powodzenia!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz



"Jedzenie smakuje znacznie lepiej, gdy dzielisz się nim z bliskimi"