Kategorie

Pages

21 września 2014

Śniadaniowe drożdżówki czyli słodkie bułki maślane


" Mmm jeszcze do tej pory pamiętam ich maślany smak!
Pamiętacie jak publikowałam przepis na dżem ze śliwek? To właśnie wtedy widzieliście je pierwszy raz. Uznałam, że domowe maślane bułeczki będą idealnie smakować do świeżego, ciepłego dżemu śliwkowego. Mmm, aż się rozmarzyłam, chyba jutro zrobię je ponownie i zjem z masłem i kubkiem kakao!"
Recipe&Photography: Justyna Pankowska


Słodkie, maślane drożdżówki

Rozczyn:
50 gram świeżych drożdży
3 łyżki mąki
7 łyżek ciepłego mleka
1 łyżka cukru
Ciasto właściwe:
800 gram mąki tortowej typ 405
rozczyn
6 żółtek
1 1/3 szklanki cukru białego
380 ml ciepłego mleka
300 gram masła
3 łyżki oleju
szczypta soli

Przygotowanie:
Rozczyn: 
Drożdże rozkruszyć do miski, zasypać cukrem i poczekać, aż się rozpuszczą. Dodać mąkę i mleko, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia ok. 15-20 minut.
Ciasto właściwe:
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty krem. Mąkę wsypać do miski, dodać zaczyn, masę jajeczną i letnie mleko. Wymieszać i wyrobić na elastyczne ciasto. Masło roztopić w garnuszku lub mikrofali, dodać do reszty składników razem z olejem i szczyptą soli. Ponownie wyrobić gładkie i zwarte ciasto, odchodzące od ręki. Przykryć miskę ściereczką i zostawić do podwojenia objętości na ok 1,5h.
Blaszki do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Z wyrośniętego ciasta odrywać po nie dużym kawałku ciasta(ok. 30-40 gram) obtoczyć w mące i z każdego uformować krągłą bułeczkę.
Ułożyć na wcześniej przygotowanej blasze i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut w celu napuszenia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do piekarnika i piec ok. 20-25 minut. 
Najlepsze dnia pierwszego zaraz po upieczeniu, jeszcze cieplutkie :)))

Powodzenia!

4 komentarze:



"Jedzenie smakuje znacznie lepiej, gdy dzielisz się nim z bliskimi"