" Takie skromne kąski z lekko azjatycką nutą:)
Obiad dość szybki, jeśli porównamy go do gulaszy, czy mielonych. Kawał piersiątka kroi się w paski, marynuje, doprawia i podsmaża na patelni! Szybkie, proste i przyjemne. Pierś z indyka spokojnie można zamienić na pierś z kurczaka. "
Recipe&Photography: Justyna Pankowska
Pierś z indyka w pikantnym sosie słodko-kwaśnym
Składniki:
500 gram piersi z indyka
3 łyżki oleju ryżowego
1 łyżka oleju sezamowego
szczypta płatków chilli
1/4 łyżeczki gorczycy
3 ząbki czosnku
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
puszka pomidorów
sól i pieprz
Przygotowanie:
Pierś z indyka umyć, pokroić w cienkie podłużne paski, które następnie przekroić na pół i wszystkie umieścić w misce. Mięso zalać olejem ryżowym i sosem sojowym oraz dodać płatki chilli, gorczycę , przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól i pieprz. Odstawić do lodówki na min. 15-20 minut. Rozgrzać patelnię, przełożyć na nim zamarynowane mięso. Podsmażyć z każdej strony, zalać puszką pomidorów, dusić dotąd, aż płyn się zredukuje. Na sam koniec dodać olej sezamowy, cukier trzcinowy i ocet ryżowy. W razie potrzeby bardziej zakwasić (octem ryżowym) lub osłodzić.
Powodzenia!
podoba mi się taki pomysł na obiad! moje smaki:)
OdpowiedzUsuńTaką pierś to ja lubię, na ostro :)
OdpowiedzUsuń