" Udało mi się kupić nie drogi i świeżutki filet z indyka. Z całej porcji zrobiłam dwa różne obiady, jeden przystosowany do mojego męża, zaś drugi ukierunkowany pode mnie. Ten pierwszy chciałabym Wam dziś zaprezentować. Roztłuczony indyk nadziany został sosem zrobionym ze świeżych porów i gęstej, kwaśnej śmietany. Całość owinęłam szynką szwarcwaldzką i usmażyłam. Czy smakowało? To ulubione danie męskiej strony domowników:) Spróbujcie sami !"
Recipe&Photography: Justyna Pankowska
Roladki z indyka owinięte szybką szwarcwaldzką z sosem porowym
Składniki:
700-800 gram filetu z indyka
sól i pieprz
200 gram szynki szwarcwaldzkiej
Sos śmietanowo-porowy:
1 duży por
1 łyżka oleju
300 gram śmietany
sól
olej do smażenia
Przygotowanie:
Sos śmietanowo-porowy:
Patelnie rozgrzać z łyżką oleju, por drobno posiekać w krążki i przesmażyć na patelni. Dodać śmietanę, dusić dotąd aż sos zgęstnieje, doprawić delikatnie solą.
Indyka umyć, rozłożyć na foli spożywczej, przykryć nią górną część filetu tą samą folią. Roztłuc go na płat grubości ok. 0,4-0,5 cm, doprawić solą i pieprzem.
Na płacie rozłożyć równą warstwę sosu porowego, zawinąć w roladę i pokroić na mniejsze części. Każdą część owinąć szynką szwarcwaldzką. Smażyć na rozgrzanej patelni z każdej strony po ok 2-3 minuty.
Powodzenia!
Akurat szukam przepisu na niedzielny obiad ;) zapowiada się pysznie :D
OdpowiedzUsuń---
http://takeittasty.blogspot.com
http://facebook.com/takeittasty
Oblizałam się od ucha do ucha na ich widok. Pyszności :)
OdpowiedzUsuńmmm pycha ta roladka :)
OdpowiedzUsuń