Kategorie

Pages

26 września 2014

Knedle ze śliwkami węgierkami


" Najlepsze knedle to właśnie te ze śliwkami! Kojarzą mi się z dzieciństwem, kiedy to mama robiła ich całą misę, a my z siostrą po cichu wykradałyśmy jeden za drugim :)
Pyszne, zwarte, łatwe do zrobienia ciasto z gotowanych ziemniaków, w środku jak największa ilość śliwek- u mnie min. 2-3 całe węgierki. Gotowanie trwa dosłownie chwile, przygotowanie zasmażki to również kwestia 3 minut. Na sam koniec uzyskujemy fantastyczne połączenie słodko-słone z wyciekającym ze środka sokiem ze śliwek. Mmmm przepyszne!!! Na takie knedle warto jest czekać cały rok!
Recipe&;Photography: Justyna Pankowska

Knedle ze śliwkami
Porcja dla ok. 5-6 os.

Składniki:
750 gram ugotowanych ziemniaków
900 gram mąki pszennej
1 łyżeczka soli
250 ml wrzątku
2 jajka
Zasmażka:
200 gram masła
bułka tarta

ok. 700 gram śliwek

Przygotowanie:
Jeszcze ciepłe ziemniaki obrać z łupin (ze skórki) i rozgnieść za pomocą tłuczka. Dodać do nich mąkę i sól, zalać wrzątkiem ( to jest proces zaparzania mąki, dzięki niemu ciasto jest delikatniejsze).
Odczekać ok. 5-10 minut. Po tym czasie wybić  jajka do mąki i pomału zacząć zagniatać ciasto zagarniając brzegi wszystkich składników.
Ciasto powinno być elastyczne i lekko klejące. Stolnicę podsypać mąką, rozwałkować na niej 1/3 ciasta i za pomocą szklanki wykrajać okrągłe formy. Każdą jeszcze bardziej rozciągnąć, a do środka włożyć 2-3 śliwki i 1 łyżeczkę cukru. Zlepić brzegi i odłożyć na oprószoną mąką stolnicę.
Zagotować ok. 1 litr wody z 1 łyżeczką soli. Na wrzątek kłaść po parę knedli, gotować ok.6-7 minut.
Zasmażka:
Masło rozpuścić na patelni dodać ok 1.2 szklanki bułki tartej, smażyć ok 2 -3 minut. W razie potrzeby dodać więcej bułki tartej.
Polać ugotowane knedle i zajadać ze smakiem uważając na to, aby nie poparzyć podniebienia :)))

Powodzenia!

5 komentarzy:



"Jedzenie smakuje znacznie lepiej, gdy dzielisz się nim z bliskimi"