" Na przekór powideł, które kocham niesamowicie! Mam tym razem dżem śliwkowy, ale nie gładki jak to zazwyczaj przystało, a z całymi kawałkami owoców. Przepyszny, słodki i kwaśny zarazem. Zrobiłam go z bardzo dojrzałych i jeszcze nie dojrzałych węgierek.
W trakcie wypestkowania nie obyło się bez podjadania :) I tak co piąta śliwka trafiała do brzuszka zamiast do miski, pycha!"
Recpie&Photography: Justyna Pankowska
Dżem śliwkowy z całymi kawałkami śliwek
Składniki:
3 kg śliwek węgierek
800-900 gram cukru
1 łyżka pektyny
Przygotowanie:
Śliwki umyć, wypestkować, umieścić w większej misce i zasypać cukrem. Odstawić na ok 12h ( najwygodniej na noc) przykryte ściereczką. Po tym czasie puszczą soki.
Śliwki wraz z powstałym sokiem przełożyć do dużego garnka, wymieszać z 1 łyżką pektyny i zagotować.
Dżem można zrobić bez użycia pektyny, wtedy jedynie nie uda się uzyskać większych kawałków śliwek. W smaku będzie równie pyszny !
Gotować ok 4 minut, przełożyć do wyparzonych słoiczków, od razu zakręcać nakrętką i odstawić na koc/grubszą warstwę ścierek dnem do góry. Pozostawić do wystudzenia słoików.
Powodzenia!
nie ma to jak domowy dżem:) uwielbiam!
OdpowiedzUsuńDomowy dżem, mniam :)
OdpowiedzUsuń