" Malinowo, pełen raj!
Własnych malin mam coraz więcej, będą owocować, aż do pierwszych przymrozków, dlatego jeszcze długo będę się nimi cieszyć :) Z miesiąc temu przywiozłam od rodziny z Wrocławia jeszcze parę nowych odmian o bardzo dużych i bardzo słodkich owocach. Dosłownie sama słodycz!
Robiąc malinową frużelinę, odsypałam parę malin na zrobienie tych drożdżówek. Są pełne owoców z mnóstwem chrupiącej kruszonki z wierzchu. Nie chciałam, żeby to były kolejne zwykłe drożdżówki z malinami, dlatego robiąc kruszonkę dodałam do niej masy marcepanowej. Marcepan nie zaburza całego smaku podczas jedzenia, jest on bardzo subtelnie wyczuwalny. To jak przechodzimy do przepisu?"
Recipe&Photography: Justyna Pankowska
Drożdżówki z malinami i marcepanową kruszonką
Składniki:
rozczyn:
50 gram drożdży
1 łyżka cukru
3 łyżki mąki
3 łyżki mleka
Ciasto właściwe:
560 gram mąki pszennej tortowej
320 ml mleka
3 całe jajka
2 żółtka
120 gram masła
90 gram cukru białego
30 gram cukru waniliowego
szczypta soli
Marcepanowa kruszonka:
120 gram marcepanu
250 gram masła
ok. 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
min. 1 szklanka cukru ( w razie potrzeby dodać więcej)
Dodatkowo:
1-1,5 kg malin
cukier
1 jajko + mleko do posmarowania bułek
Przygotowanie:
Rozczyn:
Drożdże rozkruszyć do miski i rozetrzeć z cukrem, pozostawić do rozpuszczenia. Do drożdży dodać resztę składników, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia na ok 15-20 minut.
Ciasto właściwe:
Jajka ubić z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać do nich pozostałe składniki wraz z rozczynem, ale oprócz masła. Wyrobić, pod koniec dodać rozpuszczone masło. Ciasto ponownie wyrobić. Powinno być elastyczne i odchodzić od rąk. Uformować z niego kulę, przykryć miskę ściereczką i odstawić do podwojenia objętości, ok 1-1,5h.
W między czasie przygotować blaszki, wykładając je papierem do pieczenia. Przygotować składniki na kruszonkę.
Kruszonka:
Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami. Jeśli kruszonka okaże się zbyt sypka to wystarczy dodać do niej więcej masła.
Z wyrośniętego ciasta odrywać po jego kawałku, wielkości mandarynki/ mniejszej pomarańczy. Formować z nich okrągłe kulki, spłaszczać, a na środek nakładać sporą garść malin. Maliny posypać cukrem, brzegi ciasta złączyć ze sobą i uformować okrągłe bułeczki. Ułożyć na blaszce ,pozostawiając między nimi pewne odległości. Pozostawić na ok 20-30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie bułeczki posmarować jajkiem wymieszanym z 1-2 łyżkami mleka i obsypać kruszonką. Drożdżówki wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec ok. 20-25 minut do zrumienia wierzchu u spodu. Po upieczeniu studzić na kratce.
Powodzenia!
Ja tam malin w tym roku nie pojadłam :( Miałam je w ustach może ze 3 razy nie więcej...
OdpowiedzUsuńPyszna kruszonka, kiedyś robiłam chałwową, też polecam ;-)
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale te drożdżówki :)
OdpowiedzUsuńkuszące mega! i śliczne, klimatyczne zdjęcia
OdpowiedzUsuńHmm, wyglądają zjawiskowo :)
OdpowiedzUsuń