" Mamy taki czas, że przetworów robi się na pęczki! Smażone pomidory, frużelinę z jeżyn i malin, dżemy śliwkowe, powidła, przeciery, ogórki kiszone i pikle. Nie ma dnia żebym czegoś nie wykonała z wymienionych przed chwilą przetworów na zimę.
Dziś prezentuję Wam pikle, czyli pokrojone w słupki ogórki w zaprawie z octu i oleju z chili. Idealne na kanapkę, świetnie smakujące z ziemniaki, kotletami, w domowych hamburgerach czy hot dogach. Dla mnie są rewelacyjne! Po tygodniu od zrobienia można już otwierać słoik i cieszyć się ich smakiem. "
Recipe: Zeszyt mamy
Photography: Justyna Pankowska
Pikle, czyli ogórki słodko-kwaśne z chili
Składniki:
2,5 kg ogórków
3 łyżki soli
1 średniej wielkości główka czosnku
1 łyżeczka chili
8 łyżek oleju
Zalewa:
1,2 kg białego cukru
3 szklanki octu
Przygotowanie:
I faza wykonania:
Ogórki pokroić wzdłuż na 4-6 części, posolić i odstawić na 6 h. Po tym czasie powinny puścić wodę, którą należy odlać.
II faza:
Czosnek obrać, pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać razem z chili i olejem. Powstałą zalewą, polać ogórki odstawić na 20-30 minut.
III faza:
Do słoików nałożyć ogórki. Składanki na zalewę umieścić w garnku, zagotować, a następnie przelać do słoików z ogórkami, od razu je zakręcając.
W dużym garnku umieścić ściereczkę na samym dnie. Wlać tyle wody, aby po włożeniu do środka słoików z ogórkami osiągnęła ona połowę ich wysokości. Zagotować, umieścić w środku słoiki, gotować ok 3 minut, wyjąć i odstawić do wystudzenia.
Powodzenia!
Fajne na zimę :) chętnie spróbuję....
OdpowiedzUsuńNa zimę idealne :)
OdpowiedzUsuń