Kategorie

Pages

16 sierpnia 2014

Warstwowe ciasto serowe na biszkopcie z borówkami


" Upały ustały , jest naprawdę przyjemnie! Teraz chodzenie do pracy jest dużo bardziej komfortowe niż  parę dni temu, a kawałek do niej mam, bo ok.5 km :) Na dniach udało mi się kupić parę cudeniek z wyprzedaży w Empiku, wszystkie po -50 %!
A już za tydzień wyprawiam swoje urodziny, zaczynam coraz prężniej myśleć nad menu :) Jakieś ciekawe propozycje? :)
Ciacho serowe, jak sami widzicie jest bardzo imponujące. Pięknie widać każdą warstwę! Mamy tu dwa smaki serowe: czekoladowy i śmietankowo-waniliowy. Masa czekoladowa powinna być dość rzadka tak, aby w trakcie pieczenia spłynęła na sam dół i została wchłonięta przez biszkopt. Ciasto idealnie smakuje w temperaturze pokojowej i jeszcze jak jest ciepłe, wtedy czuć każdy rodzaj smaku. Jeśli macie ochotę i lubicie zmieszajcie borówki z malinami, będzie jeszcze smaczniejsze!"

Recipe& Photography: Justyna Pankowska


Warstwowe ciasto serowe na biszkopcie z borówkami
blaszka 20x20


Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka mąki tortowej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
2 łyżki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka octu

masa serowa jasna:
300 gram twarogu mielonego
200 gram mascarpone
3 żółtka
1/2 szklanki cukru białego
20 gram cukru waniliowego
1/2 szklanki mleka
1 łyżka budyniu śmietankowego


Masa serowa czekoladowa
400 gram waniliowego serka homogenizowanego
3 żółtka
3/4 szklanki cukru białego
3 łyżki kakao
100 gram czekolady 70 %
100 ml śmietanki 12 %
ew. 1/4 szklanki mleka

700-800 gram borówek


Przygotowanie:
Biszkopt:
Jajka wybić do większej miski, dodać cukier i ubijać do bardzo gęstej, kremowej konsystencji. Sama ubijałam z 10 minut,a może i więcej? nie liczyłam czasu.
Piekarnik nastawić na ok 180-190 stopni C.
Do masy jajecznej dodać obie mąki i proszek do pieczenia, ponownie ubić, ale już na niskich obrotach i bardzo delikatnie. Dodać ekstrakt waniliowy i łyżeczkę octu, wymieszać.
Piec ok 40 minut w tortownicy o średnicy 26 cm z funkcją termoobiegu. 

Rada: Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem do szaszłyków, wbijając go w ciasto czy po wyjęciu jest już suchy. Jeśli nie, pieczemy jeszcze przez ok 5-10 minut.

Masa serowa jasna:
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowy na jasną masę. Mascarpone przełożyć do miski i ubijać przez 2 minuty mikserem. Do żółtek wmieszać twaróg, mascarpone, mleko i budyń waniliowy.
Masa serowa czekoladowa:
Czekoladę połamać na kawałki umieścić w misce nad gotującym się wodą. dodać do niej śmietanki i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Żółtka utrzeć z cukrem i kakao, wmieszać do nich serek homogenizowany i na sam koniec rozpuszczoną czekoladę. Jeśli masa serowa wyszła gęsta, to trzeba dolać do niej mleka pełnotłustego.

Końcowe przygotowanie:
Na pierwszej części biszkoptu suto rozłożyć większą część borówek. Na nie przełożyć jasną masę serową i przykryć drugą częścią biszkoptu. Na wierzch wylać czekoladową masę serową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C z funkcją termoobiegu. Zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C, piec ok. 1 godzinę.
Ostudzone ciasto udekorować pozostałymi borówkami.

Powodzenia!


23 komentarze:

  1. Piękne i na pewno pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. cudownie wygląda! jak z najlepszej cukierni:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo pięknie wygląda (smakuje pewnie też)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy przepis, ciacho wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  5. no ale na biszkopt to nie wygląda-sorry.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale która warstwa? :)
      Czasem wystarczy przeczytać opis, który znajduje się nad przepisem :)

      Usuń
  6. Biszkopt od zawsze jest pulchny i delikatny-nic do tego nie ma czytanie opisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm czytanie opisów jest bardzo ważne, na ich podstawie można dowiedzieć się więcej o samym przepisie, konsystencji i sposobie wykonania.

      Na jakiego podstawie stwierdziłaś/eś, że biszkopt przedstawiony na zdjęciu nie jest pulchny i delikatny?
      Bardzo często korzystam akurat z tego przepisu, moja mama korzystała i babcia i jeszcze nigdy nikt nie stwierdził, że w smaku czy gramaturze nie jest taki jak być powinien. Nawet pracując w cukierni, nie słyszałam takich o nim opinii.

      Usuń
  7. Oczywiście ,że chodzi o pierwszą warstwę ,biały biszkopt.

    OdpowiedzUsuń
  8. Hmm…. Ja bym radziła się dokładnie zapoznać z przepisem oraz przyjrzeć się zdjęciom . Według mnie ten biszkopcik jest jak najbardziej puszysty ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zależy co dla kogo jest biszkoptem.

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie wiem czemu się tak czepiłaś tego biszkopta :) może pokaż jak według Ciebie powinno wyglądać te ciasto skoro aż tak krytykujesz. życzę więcej radości ducha :) a Pani Justynie oby nie traciła wiary w swoje umiejętności oraz aby ta radość z życia i gotowania trwała zawsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kobietki dziękuję Wam bardzo za wsparcie!
    Prawdą jest , że zrobiło mi się przykro, bo staram się, żeby każdy wypiek był maksymalnie dopieszczony w wyglądzie jak i w smaku.

    Dziękuję za tak piękne życzenia! Bardzo!

    Miłego i słonecznego dnia Wam życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto wygląda po prostu obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy dobrze rozumię ,że upieczony biszkopt piecze się jeszcze raz przez godzinę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak! Jest to sernik przekładany, surowa masa serowa jest między dwoma warstwami upieczonego biszkoptu. Całość jest pieczona i wychodzi wilgotna przez pochłoniecie wilgocie z sera.

      Usuń
  14. Wygląda cudownie! Bardzo ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy na pewno do biszkoptu 2łyżeczki proszku do pieczenia ?
    czy nie będzie on wyczuwalny w smaku.-zawsze jest 1 łyżeczka w przepisach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, moja pomyłka :) Już zmieniam, dziękuję bardzo :)

      Usuń
    2. Również i ja dziękuję ,że jednak w końcu przyznałaś mi rację,a obruszyłaś się nie potrzebnie ,gdy zwątpiłam ,żeby z tego przepisu był klasyczny biszkopt.Niby dziękujesz za słowa krytyki ,sugestie-a jednak jest inaczej,a myślę ,że tu nie chodzi o cukrowanie sobie jak zrobiły inne osoby ,nie zauważając błędu -życzę udanych przepisów.

      Usuń
    3. W życiu nie jest najważniejsze przyznawanie komuś racji. Wymiany zdań i to całkiem różnych, są jak najbardziej pozytywne dla obu stron, można na nich wiele skorzystać.
      Czy się obruszyłam? myślę, ze użyłaś zbyt mocnego słowa. Gdyby ta rozmowa przebiegała na żywo, twarzą w twarz, od razu zauważyłabyś, że nie należę do tego typu osób.
      Dla mnie jest to biszkopt, dla wielu tysięcy ludzi również, dla Ciebie niekoniecznie i w porządku, ale na pewno jest on pulchny i delikatny.

      Dziękuję i wzajemnie, udanych wypieków

      Pozdrawiam

      Usuń



"Jedzenie smakuje znacznie lepiej, gdy dzielisz się nim z bliskimi"