Kategorie

Pages

21 sierpnia 2014

Prasopita - Grecki placek z phyllo w postaci pierożków


" Czujecie już ten powiew jesieni? Pożółkłe i spadające liście? Chłodniejszy wiatr?
Jesień to okres pełen przemyśleń, wyciszenia się i zwolnienia. 
Przede mną jeszcze dużo pracy, ale mam nadzieję, że już pod koniec września uda mi się troszkę zwolnić i odpocząć.

Prasopita, pyszna grecka przekąska, którą śmiało można zjeść również jako danie główne!
Przepis powstał na bazie kilku receptur z zagranicznych blogów z moimi dodatkami. Moja prasopita jest inna , bo w postaci pierożków, ale jeśli chwielibyście zachować tradycyjny wygląd tego dania, wystarczy phyllo przełożyć nadzieniem i upiec jako pełny placek. Wtedy czas pieczenia trzeba wydłużyć do ok. 40-50 minut. Wyszło bardzo smacznie i chrupiąco! "

Recipe&Photography: Justyna Pankowska


Prasopita

Składniki:
phyllo
170 gram masła

Nadzienie:
2 średnie pory
1 łyżka oleju/ masła ghee
200 gram mozzarelli
170 gram fety
400 gram ricotty
4 ząbki czosnku
2 jajka
sól i biały pieprz
sok z cytryny

Przygotowanie:
Nadzienie:
Pory umyć, drobno poszatkować i przesmażyć na rozgrzanym oleju/maśle. Usmażone przełożyć do miseczki. Mozzarelle zetrzeć na drobnych oczkach. Fetę rozgnieść, połączyć z przesmażonymi porami, ricottą i startą mozzarellą. Czosnek zmiażdżyć i drobno posiekać, dodać do reszty składników. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Spróbować, w razie czego ponownie doprawić i dopiero w tym momencie do masy wybić jajka i ponownie wymieszać.
Każdy arkusz ciasta phyllo posmarować rozpuszczonym masłem, układać jeden na drugim. Podzielić na kwadraty o szerokości ok. 7x7 cm. Na środku każdego ułożyć farsz z porami i złożyć po skosie w taki sposób, aby powstał pierożek. Wszystkie ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec do zrumienienia w temperaturze 200 stopni C.

Powodzenia!

8 komentarzy:

  1. Jesień jest już tuż tuż, a ja tak strasznie nie chcę końca lata! :(
    Bardzo fajne takie pierożki, pierwsze widzę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem wrzesień bywa bardzo letni jeszcze, może i w tym roku taki będzie? :)

      Usuń
  2. pierożki bardzo apetyczne, a jesień już zaczynam czuć.... mam teraz ochotę na rozgrzewające, aromatyczne dania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. no i pozostaje mi tylko siedzieć przed monitorem i się oblizywać...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja słocie jesiennej mówię stanowcze NIE i jeśli te pierożki potrafią ją powstrzymać to zrobię ich choćby 100 (tylko gdzie dostanę ciasto, bo na samodzielne robienie nie mam siły)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto można znaleźć w Piotrze i Pawle na zamrażarkach :) W większych miastach jeszcze w Almie można zastać :)

      Usuń
  5. Nigdy nie jadłam, a wyglądają cudownie!

    OdpowiedzUsuń



"Jedzenie smakuje znacznie lepiej, gdy dzielisz się nim z bliskimi"