Kategorie

Pages

27 sierpnia 2014

Tort bezowy o smaku cytrusowym z borówkami



" Tort niebo? czy można go tak nazwać? 
Z pewnością tak! I nie będzie w tym za grosz kłamstwa!
Pyszne, lekko cytrynowe blaty bezowe, tak kruche, że trzeba uważać przy ich podnoszeniu i przenoszeniu. Masa ze śmietany kremówki i mascarpone jest moją ulubioną i na tym blogu często można ją znaleźć w różnych proporcjach. No i ten cały tuzin borówek! 
Nabierasz na łyżeczkę kawałek i nie jesteś w stanie wypowiedzieć żadnego słowa, nabierasz drugi, trzeci, czwarty i kolejny. Nawet nie wiesz kiedy, a zjadasz już drugi kawałek tortu, czy to możliwe? 
Z tym tortem nie ma rzeczy nie możliwych!
Czy wspomniałam już, że wcale nie jest taki trudny w wykonaniu?"

Recipe& Photography: Justyna Pankowska


Tort bezowy o smaku cytrusowym z borówkami

Składniki:
Blaty bezowe:
8 białek
240 gram cukru drobnego białego
szczypta soli
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Masa z bitej śmietany i mascarpone
500 ml śmietany kremówki 36 %
750 gram mascarpone
4 czubate łyżki cukru pudru

1 kg borówek

Przygotowanie:
Przygotować dwie blaszki do pieczenia z wyłożonym papierem. Talerzem o średnicy 20 cm dwa razy obrysować jego rant na papierze do pieczenia, jeden obok drugiego tak, aby powstały dwa koła. Schłodzone białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania pomału dodawać biały cukier, na sam koniec sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Ubitą pianę podzielić na 5 i wyłożyć na wcześniej obrysowane koła. Blaszki wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni C i suszyć ok. 50 minut. 

Rada: Pamiętaj, że każdy piekarnik jest inny, dlatego najlepiej jest obserwować swoje blaty bezowe i nie dopuścić do silniejszego zrumienienia. Powinny być tylko muśnięte słońcem.

Blaty wyjąć z piekarnika, odstawić na bok na ok. 5-10 minut, a następnie delikatnie odczepić od papieru do pieczenia.
Ser mascarpone przełożyć do miski, zmiksować, dodać śmietanę kremówkę. Miksować do bardzo silnego zgęstnienia. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Każdy ostudzony blat bezowy przełożyć masą z serka mascarpone i borówkami. 
Od razu po przełożeniu kroić i wcinać, bo wtedy blaty są jeszcze chrupiące!

Powodzenia!


9 komentarzy:

  1. OMG! Wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowny! może uda mi się kiedyś taki zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda nieziemsko i na pewno tak smakuje, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bajkowy przepis, zbliża się weekend więc postaram się zrobić, chociaż takich zdolności nie posiadam :D Ale kto nie próbuje ten nie ma;) No właśnie, spróbujcie sosów marki Develey: tzatziki i salsa mexicana oraz musztard: bawarska czy dijon. Moje ulubione produkty ale genialnie komponują się z potrawami mięsnymi jak i warzywami. Polecam i życzę miłego dnia !

    OdpowiedzUsuń



"Jedzenie smakuje znacznie lepiej, gdy dzielisz się nim z bliskimi"