" Pasta ze smażonych pomidorów i papryki jest przepyszna! Dodaję ją niemal że do wszystkiego!
Idealnie komponuje się z mięsem, na kanapce, z makaronem, idealna do sosów czy marynat. Taka prosta w wykonaniu, a taka smaczna!Jeśli nie lubicie czuć skórek w tego typu pastach to wystarczy ją zmiksować za pomocą np. blendera.
Moje pomidory z papryką smażyłam dość długo, zależało mi na ich gęstej konsystencji.
Pasta ta świetnie znosi przechowywanie, nic się w niej nie wykluwa, nie traci koloru, ani smaku.Jedynym jej minusem jest to, że ze sporej ilości składników wychodzi dość mała ilość."
Recipe: cincin
Photography: Justyna Pankowska
Pasta pomidorowo-paprykowa
Składniki:
4 kg pomidorów
3 kg papryki
sól
oliwa
Przygotowanie:
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki.
Paprykę umyć, rozkroić, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski.
Na patelni rozgrzać olej/oliwę, rozłożyć paski papryki skórką do dna, przypalić tak, aby uzyskać efekt jak po z grillowaniu. Najlepiej robić to partiami, a przypaloną już paprykę odkładać na bok do miski.
Odłożoną paprykę ponownie umieścić w patelni/rondlu, dodać do niej wcześniej przygotowane pomidory.
Smażyć do odparowania płynów i uzyskania gęstej konsystencji. Całość powinna się skarmelizować.
Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zamknąć wieczkiem i pasteryzować ok 15 minut.
Pasteryzacja: Na dnie większego garnka umieścić ściereczkę. Włożyć do niego słoiki, ale tak, aby nie stykały się ze sobą. Zalać wodą do ich 1/2 wysokości i przykryć pokrywką. Zagotować i gotować ok 15 minut. Wyjąć i odstawić na bok.
Powodzenia!
Świetny wpis! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
_____________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Wspaniała pasta :)
OdpowiedzUsuńIle pasty wyszło z w/w przepisu???
OdpowiedzUsuńPrawdę pisząc już nie pamiętam. Robię każdego roku, ale nigdy nie przykładałam uwagi to ilości, która wychodziła, bo na na jednej porcji nie kończyło się.
Usuń