Kategorie

Pages

9 sierpnia 2014

Sernik marmurkowy czekoladowo waniliowy z likierem i frużeliną wiśniową


" Spód z ciasteczek Oreo, dwie pieczone warstwy, waniliowa i czekoladowa, na wierzchu moja ulubiona frużelina wiśniowa! Jednak to jeszcze nie koniec tego co w sobie ma ten sernik marmurkowy. 
Warstwa czekoladowa jest zaostrzona likierem czekoladowym, a warstwa waniliowa ekstraktem waniliowym. Upieczony sernik jest delikatny w smaku, całkiem inny od tradycyjnych. Bardzo mi smakował!"

Recipe: Justyna Pankowska

Sernik marmurkowy czekoladowo waniliowy z likierem i frużeliną wiśniową
Tortownica 26 cm

Składniki:
Spód:
350 gram ciasteczek Oreo
100 gram roztopionego masła
Masa serowa waniliowa:
1 kg kremowego sera twarogowego z wiaderka min. 7,5% tłuszczu
4 żółtka
4 białka
1 szklanka cukru białego
150 ml śmietany 18 %
50 ml ekstraktu waniliowego
100 gram rozpuszczonego masła
Masa serowa czekoladowa:
750 gram kremowego sera twarogowego czekoladowego
5 łyżek dobrej jakości kakao
4 żółtka
1 szklanka cukru białego
20 gram cukru waniliowego
150 ml mleka pełnotłustego
150 gram rozpuszczonego masła
szczypta soli
Frużelina wiśniowa:
1 kg wydrylowanych wiśni
250 gram cukru
200 ml wody + 50 dodatkowo
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:
Spód z Oreo:
Kruche ciasteczka oddzielić od nadzienia i skruszyć na drobno przy pomocy blendera. Wymieszać z rozpuszczonym masłem, a następnie wyłożyć nimi dno i boki tortownicy.
Masa serowa waniliowa:
Żółtka utrzeć z cukrem na kremową masę, wymieszać z kremowym serem twarogowym, ekstraktem waniliowym, śmietaną i z rozpuszczonym masłem. Przelać na spód z ciastek Oreo.
Masa serowa czekoladowa:
Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym  i kakao na lśniący krem. Dodać czekoladową masę twarogową wymieszać, połączyć z rozpuszczonym masłem i szczyptą soli. Masę wylać strużkiem na jasną masę serową. 

Ciasto wstawić do rozgrzanego do 230 stopni C piekarnika. Piec 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze 60 minut. Po upieczeniu zostawić sernik w piekarniku do wystudzenia.
W tym czasie przygotować frużelinę.

Frużelina wiśniowa:
Wiśnie zasypać cukrem, odstawić na 15 minut. Przełożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Gotować ok 4 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z dodatkowymi 50 ml wody. Pomału dodać do gotujących się wiśni, gotować jeszcze ok. 4-5 minut, do stracenia smaku surowizny. 
Frużeliną polać już wystudzony sernik.

Powodzenia!




12 komentarzy:

  1. Twoje serniki są perfekcyjne! Takie kremowe...pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To zdecydowanie sernik na specjalne okazje :) Zachwycający!

    OdpowiedzUsuń
  3. Znakomicie się prezentuje ten sernik! ; )
    Super zdjęcia! *.*
    Wspaniały pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie powstrzymałam się i go dzis poczyniłam!!! Też mi wyszedł taki piękny marmurek, frużelina przepyszna! Najbardziej zaskoczyła mnie masa z likierem czekoladowym, nigdy takiej nie jadłam, bardzo smaczna!

    Pozdrawiam!
    Ala

    OdpowiedzUsuń
  5. Doskonała propozycja na specjalne okazje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. piękny! ech zjadłoby się kilka porcji ;)))

    OdpowiedzUsuń
  7. wow... wygląda obłędnie... musiał wyjść przesmaczny... cudo !

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepięknie to wygląda i na 100% smakuje wyśmienicie :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo smaczny wyszedł sernik. Bardzo w nim czuć było ten likier czekoladowy, jeszcze nie jadłam takiego ciasta. Frużelina przepyszna! Czy można ją zrobić w większej ilości i trzymać w lodówce? Aaa nie miałam ekstraktu waniliowego, zrobiłam z cukrem waniliowym czy to bardzo zmienia smak? Bo i tak pyszne wyszło.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń



"Jedzenie smakuje znacznie lepiej, gdy dzielisz się nim z bliskimi"