" Spód z ciasteczek Oreo, dwie pieczone warstwy, waniliowa i czekoladowa, na wierzchu moja ulubiona frużelina wiśniowa! Jednak to jeszcze nie koniec tego co w sobie ma ten sernik marmurkowy.
Warstwa czekoladowa jest zaostrzona likierem czekoladowym, a warstwa waniliowa ekstraktem waniliowym. Upieczony sernik jest delikatny w smaku, całkiem inny od tradycyjnych. Bardzo mi smakował!"
Recipe: Justyna Pankowska
Sernik marmurkowy czekoladowo waniliowy z likierem i frużeliną wiśniową
Tortownica 26 cm
Spód:
350 gram ciasteczek Oreo
100 gram roztopionego masła
Masa serowa waniliowa:
1 kg kremowego sera twarogowego z wiaderka min. 7,5% tłuszczu
4 żółtka
4 białka
1 szklanka cukru białego
150 ml śmietany 18 %
50 ml ekstraktu waniliowego
100 gram rozpuszczonego masła
Masa serowa czekoladowa:
750 gram kremowego sera twarogowego czekoladowego
5 łyżek dobrej jakości kakao
4 żółtka
1 szklanka cukru białego
20 gram cukru waniliowego
150 ml mleka pełnotłustego
150 gram rozpuszczonego masła
szczypta soli
Frużelina wiśniowa:
1 kg wydrylowanych wiśni
250 gram cukru
200 ml wody + 50 dodatkowo
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Spód z Oreo:
Kruche ciasteczka oddzielić od nadzienia i skruszyć na drobno przy pomocy blendera. Wymieszać z rozpuszczonym masłem, a następnie wyłożyć nimi dno i boki tortownicy.
Masa serowa waniliowa:
Żółtka utrzeć z cukrem na kremową masę, wymieszać z kremowym serem twarogowym, ekstraktem waniliowym, śmietaną i z rozpuszczonym masłem. Przelać na spód z ciastek Oreo.
Masa serowa czekoladowa:
Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i kakao na lśniący krem. Dodać czekoladową masę twarogową wymieszać, połączyć z rozpuszczonym masłem i szczyptą soli. Masę wylać strużkiem na jasną masę serową.
Ciasto wstawić do rozgrzanego do 230 stopni C piekarnika. Piec 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze 60 minut. Po upieczeniu zostawić sernik w piekarniku do wystudzenia.
W tym czasie przygotować frużelinę.
Frużelina wiśniowa:
Wiśnie zasypać cukrem, odstawić na 15 minut. Przełożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Gotować ok 4 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z dodatkowymi 50 ml wody. Pomału dodać do gotujących się wiśni, gotować jeszcze ok. 4-5 minut, do stracenia smaku surowizny.
Frużeliną polać już wystudzony sernik.
Powodzenia!
Twoje serniki są perfekcyjne! Takie kremowe...pycha :)
OdpowiedzUsuńTo zdecydowanie sernik na specjalne okazje :) Zachwycający!
OdpowiedzUsuńObłędnie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńZnakomicie się prezentuje ten sernik! ; )
OdpowiedzUsuńSuper zdjęcia! *.*
Wspaniały pomysł!
Nie powstrzymałam się i go dzis poczyniłam!!! Też mi wyszedł taki piękny marmurek, frużelina przepyszna! Najbardziej zaskoczyła mnie masa z likierem czekoladowym, nigdy takiej nie jadłam, bardzo smaczna!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Ala
Doskonała propozycja na specjalne okazje :)
OdpowiedzUsuńpiękny! ech zjadłoby się kilka porcji ;)))
OdpowiedzUsuńWygląda genialnie!
OdpowiedzUsuńwow... wygląda obłędnie... musiał wyjść przesmaczny... cudo !
OdpowiedzUsuńPrzepięknie to wygląda i na 100% smakuje wyśmienicie :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuńo matko zaśliniłam się:)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny wyszedł sernik. Bardzo w nim czuć było ten likier czekoladowy, jeszcze nie jadłam takiego ciasta. Frużelina przepyszna! Czy można ją zrobić w większej ilości i trzymać w lodówce? Aaa nie miałam ekstraktu waniliowego, zrobiłam z cukrem waniliowym czy to bardzo zmienia smak? Bo i tak pyszne wyszło.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!