Kategorie

Pages

7 sierpnia 2014

Frużelina wiśniowa

Polewa do ciasta, wiśnie w cieście

" Przepyszna!
Frużelina wiśniowa jest najlepsza ze wszystkim możliwych!
Słodko-kwaśna, bardzo aromatyczna, mega smaczna!
Wykorzystują ją do deserów, do gofrów, naleśników, ciast. Pieczywo takie jak bułki i chleb również świetnie z nią smakują, a z chałką posmarowaną masełkiem jest rewelacyjna!"

Recipe&Photography: Justyna Pankowska


Frużelina wiśniowa

Składniki:
2,5 kg wiśni
500-600 gram cukru
500 ml wody +100 ml
4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
saszetka cukru waniliowego lub laska wanilii


Przygotowanie:
Wiśnie umieścić w garnku o grubszym dnie, zasypać cukrem, cukrem waniliowym i wodą ,ustawić na małym ogniu.Doprowadzić do wrzenia, gotować z 2-3 minuty. Mąkę ziemniaczaną wymieszać ze 100 ml zimnej wody i małym strużkiem wlać do gotujących się wiśni, ciągle mieszając.Gotować przez 5-7 minut. 

Rada: Jeśli frużelina jest zbyt gęsta. dolać więcej wody, aż do uzyskania swojej ulubionej konsystencji.

W przypadku robieniu frużeliny wiśniowej na zimę, wystarczy gorąco przełożyć do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i ustawić dnem do góry. Nie ma potrzeby pasteryzacji :)

Powodzenia!

6 komentarzy:

  1. Zabieram się za tę frużelinę i zabrać nie mogę, ale kusi ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam ... ale bym zjadła taką frużelinę z goframi.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale! ; )
    Świetny pomysł!! *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. Ajajaj ale bym teraz zjadła naleśnika z taką frużeliną :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda cudownie;)))) Domyslam się, że równie rewelacyjnie smakuje;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy można ją zrobić z ksyliotolem ?

    OdpowiedzUsuń



"Jedzenie smakuje znacznie lepiej, gdy dzielisz się nim z bliskimi"