Frużelina wiśniowa jest najlepsza ze wszystkim możliwych!
Słodko-kwaśna, bardzo aromatyczna, mega smaczna!
Wykorzystują ją do deserów, do gofrów, naleśników, ciast. Pieczywo takie jak bułki i chleb również świetnie z nią smakują, a z chałką posmarowaną masełkiem jest rewelacyjna!"
Recipe&Photography: Justyna Pankowska
Frużelina wiśniowa
Składniki:
2,5 kg wiśni
500-600 gram cukru
500 ml wody +100 ml
4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
saszetka cukru waniliowego lub laska wanilii
Przygotowanie:
Wiśnie umieścić w garnku o grubszym dnie, zasypać cukrem, cukrem waniliowym i wodą ,ustawić na małym ogniu.Doprowadzić do wrzenia, gotować z 2-3 minuty. Mąkę ziemniaczaną wymieszać ze 100 ml zimnej wody i małym strużkiem wlać do gotujących się wiśni, ciągle mieszając.Gotować przez 5-7 minut.
Rada: Jeśli frużelina jest zbyt gęsta. dolać więcej wody, aż do uzyskania swojej ulubionej konsystencji.
W przypadku robieniu frużeliny wiśniowej na zimę, wystarczy gorąco przełożyć do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i ustawić dnem do góry. Nie ma potrzeby pasteryzacji :)
Powodzenia!
Zabieram się za tę frużelinę i zabrać nie mogę, ale kusi ogromnie :)
OdpowiedzUsuńMniam ... ale bym zjadła taką frużelinę z goframi.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Wygląda wspaniale! ; )
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł!! *.*
Ajajaj ale bym teraz zjadła naleśnika z taką frużeliną :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie;)))) Domyslam się, że równie rewelacyjnie smakuje;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzy można ją zrobić z ksyliotolem ?
OdpowiedzUsuń