"Sałatka czereśniowa z bazylią i nektarynką to idealny podwieczorek czy śniadanie przy występujących ostatnio parnych dniach. Swoją sałatkę polałam dodatkową olejem z migdałów, aby w jak największym stopniu zwiększyć wchłanialność witamin z owoców. Witaminy A i E zawarte w czereśniach i nektarynce rozpuszczają się tylko w tłuszczach, dlatego warto pamiętać o dodaniu paru kropel jakiegokolwiek oleju z przynajmniej minimalną zawartością NNKT( Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych)."
Recipe&Photography: Justyna Pankowska
Sałatka z czereśni z bazylią
Składniki:
500 gram czereśni
1/2 nektarynki
6 listków bazylii
parę kropel oleju (migdałowych, z orzechów włoskich/laskowych, oliwa z oliwa tłoczona na zimno)
Przygotowanie:
Czereśnie podzielić na połówki, usunąć pestki. Nektarynkę pokroić w ćwiartki.
Do miseczki przełożyć wszystkie czereśnie, ozdobić nektarynką i listkami bazylii. Sałatkę skropić wybranym olejem, odstawić na 30 minut do lodówki w celu schłodzenia i przegryzienia się smaków.
Powodzenia!
Widzieliście już moje jeżyny? W tym roku pięknie obrodziły :)
Bardzo fajne smaki wymieszane ze sobą! Kupuję taką sałatkę ;)
OdpowiedzUsuńJeżyyyny! <3
Niby takie zwyczajne, ale z Bazylią wydaje się bardzo ciekawe! Do wypróbowania!
OdpowiedzUsuń