" Przetwory, dżemy, owoce zamknięte w słoiczkach na zimę, czy może być coś lepszego na zatrzymanie letnich westchnień?
Morele są pysznymi owocami, bardzo aromatyczne! W zależności od odmiany jedne są, mączyste o mocnej nucie smakowej, zaś drugie bardziej rześkie, soczyste.
Najsmaczniejszy dżem morelowy to ten z pierwszej odmiany.
Nie jest trudny do wykonania, a na pewno wart spróbowania :) "
Najprostszy dżem morelowy
Składniki:
3 kg moreli
1,5 kg białego cukru
sok z cytryny
1,5 szklanki wody
Przygotowanie:
Morele pokroić na połówki, te twardsze na ćwiartki, usunąć pestki.Przełożyć do garnka o grubszym dnie i zasypać cukrem, odstawić na ok 1-1,5 h. Przez ten czas powinny zmięknąć i puścić sok. Do garnka wlać półtorej szklanki wody, zagotować i ciągle mieszając gotować od 30-45 minut. Pod koniec wlać sok z jednej cytryny, wymieszać.Wyparzone słoiki zapełnić gorącym dżemem, ale pozostawiając 1 cm przestrzeń od wieczka, zakręcić , odwrócić i postawić na ciepłym podłożu. Wszystkie słoiki nakryć dodatkowo kocem.
Powodzenia!
Nie ma to jak domowy dżemik! Szkoda, że ja nie mam warunków do ich robienia :(
OdpowiedzUsuńNormalnie chciałoby się buzię otworzyć i skosztować...:-)
OdpowiedzUsuńMmm, jak smakowicie wygląda! Domowy, idealny no i sprawdzi się na przykład do tortu sachera! :)
OdpowiedzUsuńBardzo pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńzaśliniłam się na widok tego dżemiku:))
OdpowiedzUsuń