Kategorie

Pages

29 lipca 2014

Najprostszy dżem morelowy


" Przetwory, dżemy, owoce zamknięte w słoiczkach na zimę, czy może być coś lepszego na zatrzymanie letnich westchnień?
Morele są pysznymi owocami, bardzo aromatyczne! W zależności od odmiany jedne są, mączyste o mocnej nucie smakowej, zaś drugie bardziej rześkie, soczyste.
Najsmaczniejszy dżem morelowy to ten z pierwszej odmiany.
Nie jest trudny do wykonania, a na pewno wart spróbowania :) "

Najprostszy dżem morelowy

Składniki:
3 kg moreli
1,5 kg białego cukru
sok z cytryny
1,5 szklanki wody

Przygotowanie:
Morele pokroić na połówki, te twardsze na ćwiartki, usunąć pestki.Przełożyć do garnka o grubszym dnie i zasypać cukrem, odstawić na ok 1-1,5 h. Przez ten czas powinny zmięknąć i puścić sok. Do garnka wlać półtorej szklanki wody, zagotować i ciągle mieszając gotować od 30-45 minut. Pod koniec wlać sok z jednej cytryny, wymieszać.Wyparzone słoiki zapełnić gorącym dżemem, ale pozostawiając 1 cm przestrzeń od wieczka, zakręcić , odwrócić i postawić na ciepłym podłożu. Wszystkie słoiki nakryć dodatkowo kocem.

Powodzenia!


5 komentarzy:

  1. Nie ma to jak domowy dżemik! Szkoda, że ja nie mam warunków do ich robienia :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Normalnie chciałoby się buzię otworzyć i skosztować...:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, jak smakowicie wygląda! Domowy, idealny no i sprawdzi się na przykład do tortu sachera! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zaśliniłam się na widok tego dżemiku:))

    OdpowiedzUsuń



"Jedzenie smakuje znacznie lepiej, gdy dzielisz się nim z bliskimi"