" Końcówka sezonu z morelami :(
Ale, żeby tak smutno nie było zachęcam Was do wypróbowania tych drożdżówek. Są przepyszne!
Połączenie kwaskowatych moreli z słonymi pistacjami i słodką, kremową polewą z białej czekolady to cud, miód i orzeszek! Sama jadłam jeszcze ciepłe, nic na to nie poradzę, że właśnie takie ciepłe drożdżowe ciasto smakuje mi najlepiej. Sami pewnie już zauważyliście, że uwielbiam drożdżowe wypieki, których jest całkiem sporo na blogu. Warto zajrzeć jest po przepis na waniliowe ciasto drożdżowe z kruszonką o tutaj . Jeśli jednak chcielibyście pomóc naszym sadownikom lub mieli za dużo jabłek ( Teraz papierówki pięknie obradzają ) to polecam szarlotkę na cieście drożdżowym z kruszonką -przepis-.
Pyszna też jest drożdżówka ze śliwkami, mniam! Tutaj przepis."
Recipe& Photography: Justyna Pankowska
Drożdżówki z morelami, pistacjami i białą czekoladą
Składniki:
Zaczyn:
40 gram świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki
1/4 szklanki mleka
Ciasto właściwe:
540 gram mąki tortowej
60 gram mąki krupczatki
300 ml mleka
250 gram masła
4 żółtka
1 szklanka cukru białego
30 gram cukru waniliowego
Polewa z białej czekolady:
200 gram białej czekolady
30-40 ml śmietanki
Dodatkowo:
0,5 kg moreli bez pestek
200 gram brązowego cukru
200 gram pistacji bez łupin
1 jajko
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na zaczyn umieścić w średniej wielkości misce i wymieszać do jednolitej konsystencji. Przykryć ściereczką, odstawić na bok na ok 15 minut w celu podwojenia objętości.
Ciasto właściwe:
Żółtka rozkłócić z cukrem waniliowym. Mąkę tortową i krupczatkę przesiać do miski. Dodać wyrośnięty zaczyn, rozkłócone żółtka, mleko i cukier, a następnie wyrabiać ciasto przez ok 5 minut. Rozpuścić masło, dodać do ciasta . Ponownie wyrobić do uzyskania sprężystej struktury i odchodzącego od ręki ciasta. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 40-50 minut w celu podwojenia objętości.
W tym czasie morele pokroić na mniejsze kawałki. Piekarnik nastawić na 180 stopni z funkcją termoobiegu z dolną grzałką. Przygotować naczynie z wyższym rantem smarując je masłem.
Końcowe przygotowanie:
Stolnice oprószyć mąką, wyłożyć 1/3 ciasta, chwilę zagnieść. Ciasto rozwałkować na prostokąt, na wierzchu rozłożyć kawałki moreli, posypać garścią brązowego cukru. Zaczynając od najszerszego boku zacząć zwijać w rulon. Za pomocą ostrego noża kroić 4 cm paski i od razu układać je widocznym nadzieniem do dna naczynia, jedna obok drugiej. Całą czynność powtórzyć z resztą ciasta. Bułeczki pozostawić do napuszenia na 15 minut.
Pistacje rozdrobnić na mniejsze części, obsypać nimi napuszone drożdżówki. Jajko rozkłócić widelcem i posmarować nim brzegi bułeczek. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec do zrumieniania góry i dołu, ok. 20 minut.
Polewa z białej czekolady:
Do garnuszka wlać śmietankę, dodać połamaną na kostki białą czekoladę, rozpuścić.
Wystudzone drożdżówki z morelami i pistacjami polać polewą z białej czekolady.
Powodzenia!
To wszystko w 1 drożdżówce? Tak niepozornej? Zakochałam się :D
OdpowiedzUsuńCo za pyszność, podkradam jedną! ;-)
OdpowiedzUsuńbosko wyglądają :)
OdpowiedzUsuńCudowne połączenie!
OdpowiedzUsuńSuper drożdżówki! ; )
OdpowiedzUsuńWyglądają zjawiskowo! *.*
Mmm, zachwycające połączenie smaków :) W dodatku wyglądają pięknie :)
OdpowiedzUsuń