Kategorie

Pages

6 sierpnia 2014

Budyń z płatków owsianych i jęczmiennych z poziomkami

Płatki owsiane, z poziomkami,płatki jęczmienne, przepis mleczko kokosowe, poziomki, plantacja poziomek,

"Dziś na wybiegu kolejna wersja owsianego budyniu z płatków górskich! Wcześniejszą można znaleźć tutaj.
Lubicie owsiane? fanaberie owsiane :) Jeśli tak, to ten przepis na płatki owsiane górskie na pewno przypadnie Wam do kubków smakowych. Tym razem dodałam jeszcze płatki jęczmienne. Różnica w smaku jest dla mnie wyczuwalna i jest znacznie korzystniejsza . Bardzo kremowy, z wyczuwalnym smakiem mlecznych płatków i nutą kokosową.

Wolicie niskosłodzony? Wystarczy zmniejszyć zawartość cukru nawet do zera, a i tak dzięki cukrom zawartym w mleczku kokosowym będzie miał delikatnie słodki smak.
Bardzo przyjemna odmiana od tradycyjnej owsianki!"

Recipe& Photography: Justyna Pankowska

Budyń z płatków owsianych i jęczmiennych z poziomkami
Porcja dla 2-3 osób

Składniki:
200 gram płatków owsianych górskich
80 gram płatków jęczmiennych 
130 ml wrzątku
5 łyżek brązowego cukru
150 mleka kokosowego
poziomki

Przygotowanie:
Płatki i cukier brązowy zalać gorącym wrzątkiem tak, aby wody w miseczce w której będą zaparzać się było jej 1-1,5 cm nad płatkami. Przykryć talerzykiem i odstawić do napęcznienia na ok. 20-30 minut.
Napęczniałe płatki przełożyć do misy od blendera i zmiksować na gładko razem z mlekiem kokosowym. 
Podawać z owocami :)
U mnie były to poziomki z mojej małej plantacji :)

Powodzenia!

8 komentarzy:

  1. Poziomki! Smak dzieciństwa, uwielbiam je :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa jestem smaku takiego budyniu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. owsiane fanaberie to moja specjalność (: mmm, poziomki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie owsiane kombinacje ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny, coś dla mnie bo ograniczam mleko krowie, zapisane!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne i zdrowe :) i te poziomki....

    OdpowiedzUsuń
  7. Proste i smaczne, do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  8. och te poziomki :)

    OdpowiedzUsuń



"Jedzenie smakuje znacznie lepiej, gdy dzielisz się nim z bliskimi"