"Dziś na wybiegu kolejna wersja owsianego budyniu z płatków górskich! Wcześniejszą można znaleźć tutaj.
Lubicie owsiane? fanaberie owsiane :) Jeśli tak, to ten przepis na płatki owsiane górskie na pewno przypadnie Wam do kubków smakowych. Tym razem dodałam jeszcze płatki jęczmienne. Różnica w smaku jest dla mnie wyczuwalna i jest znacznie korzystniejsza . Bardzo kremowy, z wyczuwalnym smakiem mlecznych płatków i nutą kokosową.
Wolicie niskosłodzony? Wystarczy zmniejszyć zawartość cukru nawet do zera, a i tak dzięki cukrom zawartym w mleczku kokosowym będzie miał delikatnie słodki smak.
Bardzo przyjemna odmiana od tradycyjnej owsianki!"
Recipe& Photography: Justyna Pankowska
Budyń z płatków owsianych i jęczmiennych z poziomkami
Porcja dla 2-3 osób
Składniki:
200 gram płatków owsianych górskich
80 gram płatków jęczmiennych
80 gram płatków jęczmiennych
130 ml wrzątku
5 łyżek brązowego cukru
150 mleka kokosowego
poziomki
Przygotowanie:
Płatki i cukier brązowy zalać gorącym wrzątkiem tak, aby wody w miseczce w której będą zaparzać się było jej 1-1,5 cm nad płatkami. Przykryć talerzykiem i odstawić do napęcznienia na ok. 20-30 minut.
Napęczniałe płatki przełożyć do misy od blendera i zmiksować na gładko razem z mlekiem kokosowym.
Podawać z owocami :)
U mnie były to poziomki z mojej małej plantacji :)
Powodzenia!
U mnie były to poziomki z mojej małej plantacji :)
Powodzenia!
Poziomki! Smak dzieciństwa, uwielbiam je :)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem smaku takiego budyniu :)
OdpowiedzUsuńowsiane fanaberie to moja specjalność (: mmm, poziomki!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie owsiane kombinacje ;)
OdpowiedzUsuńświetny, coś dla mnie bo ograniczam mleko krowie, zapisane!
OdpowiedzUsuńPyszne i zdrowe :) i te poziomki....
OdpowiedzUsuńProste i smaczne, do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńoch te poziomki :)
OdpowiedzUsuń