" Lubicie jagodzianki?
Lubicie pączki?
Na oba pytania odpowiedzieliście twierdząco?
W takim razie pączki z jagodami posmakują Wam już przy pierwszym kęsie :)
Z każdym kolejnym poziom Waszych endorfin będzie Wam stopniowo wzrastał, a uśmiech na Waszej buzi znacznie się poszerzy :)
Puszyste ciasto drożdżowe, jagodowe wnętrze, skórka pączkowa, cudowny smak!"
Recipe&Photograohy: Justyna Pankowska
Waniliowe Pączki z jagodami
Składniki:
rozczyn:
30 gram drożdży
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki
3 łyżki mleka
Ciasto właściwe:
460 gram mąki pszennej
60 gram mąki kukurydzianej
rozczyn
4 żółtka
1/2 szklanki cukru
60 gram cukru waniliowego
200 ml mleka
150 gram masła
1 łyżka oleju
szczypta soli
Dodatkowo:
600-700 gram jagód
cukier
1 litr oleju
Przygotowanie:
Rozczyn:
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
Ciasto właściwe:
Deski na układanie pączków do wyrośnięcia oprószyć mąką. Mąkę pszenną i kukurydzianą umieścić w misce, dodać rozczyn, żółtka, cukier, cukier waniliowy, ciepłe mleko i szczyptę soli. Wyrobić elastyczne ciasto, dodać rozpuszczone ciepłe masło i olej, ponownie wyrobić, aż będzie gładkie i lśniące. Ciasto przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu, żeby podwoiło objętość.
Z wyrośniętego ciasta urywać po nie dużym kawałku ciasta, formować kule, którą następnie rozpłaszczyć i rozciągnąć za pomocą rąk. Każdą nadziać jagodami i odrobiną cukru. Brzegi łączyć ze sobą, formować kule i łączeniem układać pączka do spodu oprószonej mąką deseczki. Pączki pozostawić na 20-25 minut do napuszenia. Smażyć w rozgrzanym oleju z każdej strony po 3 minuty. Każdego pączka odsączyć z tłuszczu za pomocą ręczniczka kuchennego.
Posypać cukrem pudrem.
Powodzenia!
Jagodzianki kocham! Ale pączki to nie moja bajka ;)
OdpowiedzUsuńZ jagodami nie jadłam pączków.
OdpowiedzUsuńTeż nie jadłam pączków z jagodami - muszą być mniaaam;)
OdpowiedzUsuńPączki... Wieki nie jadłam dobrego pączka!
OdpowiedzUsuńAle w tym gorącu to mi się smażyć nie chce...
Przepiękne i smakowite zdjęcia!
OdpowiedzUsuń