" Budyń owsiany czasem staje się też moją owsianą zupą :) Wszystko zależy jak pobawimy się gęstością naszego skromnego dania :)
Owsiany budyń jest bardzo zdrowy, nie zawiera mleka krowiego, zamiast niego jest domowe mleko kokosowe. Zrobiony na płatkach górskich, które zawierają znacznie więcej wartościowych składników od płatków błyskawicznych. Dodatek jagód sprawia, że nasza gęsta owsiana zupa jest jeszcze bardziej zdrowotna i działa przeciw wolnym rodnikom, które odpowiedzialne są za zmiany rakotwórcze w organizmie. W jagodach znajdziemy też duże stężenie flawonoidów, które działają pozytywnie na proces starzenia się. Same plusy prawda?
Zapomniałam napisać o smaku!
Taki owsiany budyń mogłabym jeść codziennie!!! Jest przepyszny!"
Recipe&Photography: Justyna Pankowska
Owsiany budyń jagodowy / Jagodowa zupa na owsiance
porcja na dla 2-3 os.
Składniki:
200 gram płatków owsianych górskich
130 ml wrzątku
5 łyżek brązowego cukru
100 mleka kokosowego
1/2 banana
ew. truskawki i całe jagody
Przygotowanie:
Płatki i cukier brązowy zalać gorącym wrzątkiem tak, aby wody w misce było 1-1,5 cm nad płatkami. Przykryć talerzykiem i odstawić do napęcznienia na ok. 20-30 minut.
Napęczniałe płatki przełożyć do misy od blendera i zmiksować na gładko razem z jagodami i mlekiem kokosowym.
( Do uzyskania konsystencji zupy, trzeba dodać więcej mleczka kokosowego)
Owsiany budyń podawać z kawałkami banana i ewentualnie z truskawką.
Powodzenia!
Ja osobiście uwielbiam owsiankę! Taki budyń też pewnie by mi smakował :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie, kolor ma fantastyczny :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zupki :) Z jagodami to prawdziwe niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)