Kategorie

Pages

26 lipca 2014

Pierś z kurczaka w pikantnym sosie morelowym


"Coś całkiem odmiennego od dań głównych publikowanych do tej pory, choć może i nie?
Pierś z kurczaka to czyste białko, które staram się dostarczać organizmowi przynajmniej 3 razy w tygodniu. Tym razem te chude mięsko postanowiłam przyrządzić z morelami, pysznymi owocami i tak samo pysznie wszystko wyszło!
Jak już wiecie sos został zrobiony na bazie moreli, ale i też świeżych i suszonych pomidorów. Doprawiony słodką i wędzoną papryką oraz nasionkami papryczki chili. "

Recipe&Photography: Justyna Pankowska


Pierś z kurczaka 
w pikantnym sosie morelowym


Składniki:
400 gram piersi z kurczaka bez kości
2 łyżki klarowanego masła
sól, pieprz
Sos:
25-30 sztuk miękkich moreli
ok. 10 suszonych pomidorów w oleju
0,5 kg pomidorów
1 łyżka nasion papryczki chili
1 płaska łyżka słodkiej papryki.
1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
1 czubata łyżka brązowego cukru
sól, pieprz

Przygotowanie:
Morele przekroić na pół, usunąć pestki. Pomidory sparzyć wrzątkiem ( wrzątek musi pokryć całego pomidora) i obrać ze skórki, a następnie pokroić na ćwiartki.
Każdą z piersi podzielić na dwie części, oprószyć solą i pieprz i usmażyć na klarowanym maśle. Do kurczaka dodać połówki moreli bez pestek, wcześniej przygotowane pomidory i pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory. Dusić pod przykryciem przez 5 minut, następnie dodać pastę chilii, słodką paprykę, wędzoną, brązowy cukier. Dusić do zagęszczenia sosu, ok. 10 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Odstawić na godzinkę do przegryzienia się.

Powodzenia!

7 komentarzy:



"Jedzenie smakuje znacznie lepiej, gdy dzielisz się nim z bliskimi"