Kategorie

Pages

14 lipca 2014

Koreczki z naleśników zapiekane z warzywami i szynka szwarcwaldzką


" Koreczki z naleśników z wcześniej duszonymi warzywami i zapieczone z serem żółtym w pełni zaspokoją nie tylko kobiecy apetyt. Nie będę ukrywać się z tym, że ser żółty kocham od najmłodszych lat, ale ze względu na jego tłustość ograniczam go do jednego- dwóch obiadów w miesiącu. A lubicie takie kanapki z serem żółtym, pomidorkiem z solą i pieprzem? To jest dopiero poezja! Prostota, ale jaka!
Wracając do koreczków, są bardzo smaczne i trudno się oprzeć kolejnej porcji idącej do buzi :)))"

Recipe&;Photography : Justyna Pankowska

Koreczki z naleśników zapiekane z warzywami
Porcja dla 2-3 osób

Składniki:
Naleśniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
1 /34 szklanki wody wysoko zmineralizowanej 
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
Nadzienie warzywne:
3 duże czerwone papryki
1 bakłażan
1 łyżka oleju czosnkowego
4 ząbki czosnku
130 gram szynki szwarcwaldzkiej
400-500 gram sera żółtego

Przygotowanie:
Naleśniki: 
Mąkę wymieszać z mlekiem, wodą wysoko zmineralizowaną, jajkiem, solą i olejem. Ciasto zmiksować przy pomocy miksera. Na patelni rozgrzać parę kropel oleju, nałożyć porcję surowego ciasta, rozprowadzić i smażyć z obu stron do zarumienia brzegów.
Nadzienie:
Bakłażana przekroić na pół. wydrążyć nasiona i pokroić w kostkę. Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w niezbyt długie paski.Szynkę szwarcwaldzką pokroić w mniejsze kawałki i przesmażyć, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, bakłażana i paprykę. Polać olejem czosnkowym i smażyć dotąd, aż warzywa zmiękną. 
Na naleśnikach rozłożyć farsz, zwinąć je dość ściśle i pokroić w poprzek na 3-4 części.
Żaroodporne naczynie posmarować oliwą, ułożyć w nim koreczki z naleśników. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C z funkcją grill. Ser żółty zetrzeć na drobnych oczkach i posypać nim naleśniki. Zapiekać do momentu rozpuszczenia się wierzchniej warstwy.

Powodzenia!




9 komentarzy:



"Jedzenie smakuje znacznie lepiej, gdy dzielisz się nim z bliskimi"