Kategorie

Pages

15 czerwca 2014

Wieloziarniste chrupiące bagietki


" Nareszcie troszkę się ochłodziło! Przez te ostatnie upały nie mogłam spać i chodziłam jakaś taka przemęczona. Teraz jest dobry moment na nałapanie świeżego powietrza w płuca i pieczenie domowego pieczywa. Właśnie w takie chłodne dni najbardziej lubię jeszcze ciepłe chleby, bułki i bagietki. Wystarczy, że posmaruje je świeżo zrobionym wiejskim masłem i jestem w niebie. Niby takie proste smaki, a jak działają na człowieka:) 
Dzisiejsze bagietki zawierają w sobie mnóstwo ziarenek, ich dodatek jest dowolny. U mnie były to pestki dyni, słonecznika i siemię lniane. Po upieczeniu są bardzo chrupiące, zaś na drugi dzień , ich chrupkość jest ciut słabsza. Miąższ jest zwarty i sprężysty. Nie pozostaje Wam nic innego, jak przygotowanie ciasta i upieczenie tych pysznych bagietek!"

Przepis: Na podstawie przepisu na chleb od Anetki Czajka, dziękuję :)

Wieloziarniste chrupiące bagietki

Składniki:
40 gram świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
320 gram mleka
500 gram mąki pszennej chlebowej typ 650
50 gram mąki krupczatki
30 gram oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
siemię lniane, słonecznik, pestki dyni (ok. 180 gram)
1 jajko

Przygotowanie:
Rozczyn: Drożdże rozkruszyć z cukrem, poczekać, aż się rozpuszczą i dopiero rozcieńczyć 100 gram mleka.
Po ok. 15 minutach dodać do rozczynu  mąkę,sól i 200 gram mleka, dobrze wyrobić. Na samym końcu dodać oliwę z oliwek i wszelkie ziarenka jakie chcielibyśmy, aby znalazły się w naszych bagietkach.
Ponownie wyrobić jędrne ciasto i odstawić na ok 40 minut do podwojenia wielkości. Po wyrośnięciu uformować dwie niezgrabne bagietki i odstawić je do napuszenia na ok. 15 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 250 stopni C.
Bagietki posmarować jajkiem i wstawić do piekarnika, piec ok 5 minut, po tym czasie zmniejszyć temp. do 220 stopni C i piec jeszcze ok 20-25 minut.

Powodzenia!

3 komentarze:



"Jedzenie smakuje znacznie lepiej, gdy dzielisz się nim z bliskimi"