" Młoda kapusta z koperkiem i marchewką jest moim "comfort food". Każdego roku z niecierpliwością czekam na nia i jak tylko się pojawi, gotuję z mamą cały gar, który znika w ekspresowym tempie. Ostatnio też moje życie nabrało olbrzymiego tempa i przez te tempo na blogu nie pojawił się ten przepis, przygotowany już bardzo, bardzo temu. Później zagubił się w czeluściach dysku i tak, oto ponownie został odnaleziony i dla Was opublikowany. Jakość zdjęć może nie zachwyca, ale przy najbliższej okazji postaram sie je uaktualnić:))) "
Młoda kapusta z koperkiem i marchewką
Składniki:
1 spora główka młodej kapusty
wrzątek
500 ml esencjonalnego bulionu warzywnego/mięsnego
ok. 50 gram masła
200 gram kiełbasy
4 duże marchewki
duży pęczek koperku
sól, pieprz
sok z cytryny
Przygotowanie:
Marchewkę pokroić w kostkę. Młodą kapustę rozkroić na 4 części, każdą z nich posiekać na paski średnicy ok. 0.5 cm, przełożyć do dużej miski i sparzyć wrzątkiem(ok 5min), a następnie odcedzić.W dużym garnku roztopić masło, dodać marchewkę i po minucie kapustę. W tym czasie pokroić mięso w kostkę i przesmażyć na suchej patelni- mięso same zacznie wydzielać tłuszcz na którym się usmaży. Koperek drobno posiekać.
Do ugotowanej kapusty dodać przesmażona kiełbasę, gotować jeszcze z 5 minut, na sam koniec dodać. posiekany koperek.
W razie potrzeby doprawić solą. pieprzem i sokiem z cytryny.
Powodzenia!
To danie typowo kojarzy mi się z polskimi specjałami :)
OdpowiedzUsuńmmmm ale mi zapachniało :))
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką kapustę :)))
OdpowiedzUsuńNajlepsza :)
OdpowiedzUsuńPychotka, a do tego chyba mam takie naczynko.
OdpowiedzUsuńCudowna :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię!!
OdpowiedzUsuńmniaaam, fenomenalne zdjęcie i przepyszny blog!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
siwapiecze.blogspot.com