" Wiem, wiem, że upał straszny i nie każdy lubi piec w takie upały, ale te wytrawne ptysie smakują idealnie właśnie w taka pogodę! Schłodzone, podane przed nosek z kompotem są rewelacyjne.
Serek ziołowy zrobiłam na bazie słodkiej ricotty- uważajcie, nie które mimo dalekiego terminu, po otwarciu są goryczkowate, takie się nie nadają, o nie nie, nie.
Dodałam do nich koperek, pietruszkę i szczypiorek, smak złagodziłam majonezem, a sokiem z cytryny nadałam mu charakteru, jest to mój ulubiony ziołowy serek! Idealnie pasuje do ptysi, ale też i do kanapek czy warzywnych roladek. Tak więc zapraszam Was po przepis na moje wytrawne ptysie z ziołowym serkiem!"
Składniki:
Ciasto parzone:
200 ml wody
50 ml mleka
130 gram masła
200 gram mąki pszennej
50 gram mąki kukurydzianej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
6 dużych jajek
pół łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru pudru
Ziołowy serek:
1 duży pęczek koperku
1 mały pęczek natki pietruszki
pół pęczka szczypiorku
5 ząbków czosnku
800 gram serka ricotta
300 ml jogurtu greckiego/naturalnego
3 łyżki majonezu
100 ml śmietanki 30%
sok z cytryny
sól i pieprz
Przygotowanie:
Ziołowy serek:
1 duży pęczek koperku
1 mały pęczek natki pietruszki
pół pęczka szczypiorku
5 ząbków czosnku
800 gram serka ricotta
300 ml jogurtu greckiego/naturalnego
3 łyżki majonezu
100 ml śmietanki 30%
sok z cytryny
sól i pieprz
Przygotowanie:
Ciasto parzone:
Wodę i mleko zagotować z masłem, solą i cukrem pudrem. Wymieszać ze sobą mąkę pszenną, kukurydzianą i proszek do pieczenia, dodać do płynnych składników i mieszać dotąd, aż ciasto stanie się szkliste, gładkie i zbije się w kulę. Zdjąć z ognia i wbijać po jednym jajku za każdym razem dokładnie miksując. Piekarnik ustawić na 230 stopni C z funkcją pieczenia góra/ dół.
Blaszki o wymiarach 20x20 wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto podzielić na dwie części i równomiernie rozsmarować na blaszkach. Wstawić do piekarnika i piec przez ok 25-30 minut. Pod koniec pieczenia zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C. Upieczone wyjąć z piekarnika, odstawić do wystudzenia.
Ziołowy serek ricotta z czosnkiem:
Ricotte wymieszać z jogurtem greckim, majonezem i śmietankę 30%. Koperek, natkę pietruszki i szczypiorek drobno posiekać, a czosnek przepuścić przez praskę. Wszystkie zioła dodać do serka, przyprawić solą i pieprzem do smaku, a następnie zakwasić cytryną i schłodzić w lodówce.
Ptysie przekroić na pół zostawiając nie rozcięty kawałek na jednym brzegu.
Każdego ptysia nadziać schłodzonym ziołowym serkiem.
Powodzenia!
Ziołowy serek ricotta z czosnkiem:
Ricotte wymieszać z jogurtem greckim, majonezem i śmietankę 30%. Koperek, natkę pietruszki i szczypiorek drobno posiekać, a czosnek przepuścić przez praskę. Wszystkie zioła dodać do serka, przyprawić solą i pieprzem do smaku, a następnie zakwasić cytryną i schłodzić w lodówce.
Ptysie przekroić na pół zostawiając nie rozcięty kawałek na jednym brzegu.
Każdego ptysia nadziać schłodzonym ziołowym serkiem.
Powodzenia!
Na wytrawnie? Ciekawa propozycja!
OdpowiedzUsuńwyglądają rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńo mamciu! jakie pyszności:) cudownie wyglądają!
OdpowiedzUsuńmmmniam.. rewalacyjnie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńświetnie Ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńJaki fajny pomysł, wyglądają uroczo :)
OdpowiedzUsuń