Kategorie

Pages

2 czerwca 2014

Musakas me melitzanes - Musaka z bakłażanów


" Kuchnia grecka! Na blogu już dawno nie było żadnego, dobrego konkretu, myślę, że warto było czekać na tą propozycję:)
Musakas to warzywno-mięsne zapiekanki występujące w różnych wersjach we wszystkich krajach Półwyspu Bałkańskiego. Mięso powinno być siekane, ale z braku czasu zazwyczaj mielę kawałek wołowiny czy baraniny. Do zapieczenia użyłam naczynia żaroodpornego- tradycyjnie kiedyś stosowano formy gliniane, najlepiej prostokątne. 
Moja musaka jest troszkę inna od powszechnie znanych w Polsce. Sos beszamelowy posypałam cynamonem, taką radę dał mi kiedyś rodowity Grek zajmujący się gastronomią w swoim kraju. W smaku jest przepyszna, cynamon jest delikatnie wyczuwalny, ale nie nachalny. Przygotujcie się na dokładki:)"

Musakas me melitzanes

Składniki:
3 duże bakłażany
oliwa z oliwek
sól
1 kg mielonej wołowiny/jagnięciny
1 duża posiekana cebula
4-5 ząbków czosnku
600 gram przecieru pomidorowego z kawałkami pomidorów
125 ml wytrawnego białego wina
pół pęczka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
50 gram startego parmezanu
Beszamel:
100 gram mąki pszennej
125 gram masła
850 ml mleka pełnotłustego
60 gram startego parmezanu
2 jajka

Przygotowanie:
Bakłażany pokroić w plastry o grubości 4-5mm, posypać sola i odstawić na 20-30 minut. Po tym czasie opłukać plastry zimną wodą, a następnie wysuszyć za pomocą papierowego ręcznika. Piekarnik ustawić na 200 stopni C. Bakłażana ułożyć na ruszcie, skropić oliwą z oliwek i wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec ok 15 minut. 
Nie dużą ilość oliwy rozgrzać na patelni, dodać cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć do zmiękczenia cebuli i zrumienienia czosnku. Dodać zmielone mięso i chwilę przesmażyć, ok. 3-5 minut. Dodać przecier pomidorowy z kawałkami pomidorów( używam domowej roboty, jeśli takiego nie posiadasz, dodaj pomidory z puszki+ mały koncentrat pomidorowy), wino, parmezan, cukier, cynamon i natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Dusić przez ok 20-30 minut.
Ponownie rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. 
Beszamel:
Masło rozpuścić w garnku ciągle mieszając dosypać do niego mąkę, gdy zaczną pojawiać się bąbelki zdjąć z ognia. Mieszając, dolewać pomału mleko. Naczynie ponownie postawić na małym ogniu-sos zacznie gęstnięć- zdjąć z ognia, dodać starty parmezan, wymieszać i po chwili wbić jajka, ponownie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

Naczynie żaroodporne natłuścić, na dnie ułożyć warstwę wcześniej podpieczonych bakłażanów, przykryć je połową mięsa. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę bakłażanów, nakryć pozostałą częścią mięsa, a następnie bakłażanów. Rozprowadzić wcześniej przygotowany sos serowy , oprószyć cynamonem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez ok. 45-55 minut.

Powodzenia!

10 komentarzy:

  1. bardzo lubię mussakę:) świetnie Ci wyszła:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam takiego cuda ale myślę, że w wersji wegetariańskiej też dałoby się zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. super wygląda, jeszcze takiej nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja jestem przed obiadem, czuję, że żołądek mi się kurczy, zjadłabym z ogromną przyjemnością - pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też dodaję cynamonu do musaki ale zwykle do sosu. Muszę spróbować Twojego sposobu. Piękne zdjęcia :)!

    OdpowiedzUsuń
  6. I ja dodaję najczęściej cynamonu do sosu mięsnego. Natomiast podoba mi się Twoja wersja, bo jest bez ziemniaków, a ja taką wolę:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Genialne zdjęcia! Wygląda ta musaka genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Warto było czekać, wyszła przepięknie i musiała doskonale smakować. Wersja bez ziemniaków idealna dla "dietujących"

    OdpowiedzUsuń



"Jedzenie smakuje znacznie lepiej, gdy dzielisz się nim z bliskimi"