" MMM JAGODZIANKI!!! Nie mogłam już się ich doczekać! Śniłam o nich dniami i nocami! W końcu zrobiłam i to nie takie zwyczajne jak zawsze :) Tym razem jagodom towarzyszy masa serowa, która fantastycznie z nimi smakuje. Jeśli zawsze mieliście problem z wyciekającym sokiem z jagodzianek tradycyjnych, tu tego nie doświadczycie:) Bułeczki są ścisło układane na blasze i dzięki temu to co wypłynie wzbogaci smak drożdżówki obok:) Instrukcja składania jagodzianek. Same bułeczki nie są bardzo słodkie, dlatego polanie ich lukrem jest wisienką na torcie:))) "
Inspiracja: Moje wypieki
Lukrowane jagodzianki z białym serem
ok. 24 sztuk
Składniki:
300 ml mleka pełnotłustego
80 gram masła
120 gram cukru
3 duże jajka
620 gram mąki pszennej typ 450
25 gram świeżych drożdży
szczyptę soli
Masa serowa:
400 gram twarogu półtłustego
400 gram serka waniliowego
2 żółtka
spora garść cukru z wanilią
6 łyżek cukru białego
800-900 gram jagód
Przygotowanie:
Rozczyn: Drożdże rozkruszyć z 1 łyżką cukru, gdy się rozpuszczą wymieszać z 3 łyżkami mąki i 1/4 szklanką mleka. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut ( Drożdże muszą wyrosnąć)
Ciasto właściwe: Mleko podgrzać, a masło rozpuścić, wymieszać razem ze sobą, a następnie dodać do nich cukier i roztrzepane jajka, wymieszać.
Mąkę przesypać do sporej miski, dodać sól, mleko z wcześniej wymieszanymi składnikami i na sam koniec podrośnięte drożdże. Ciasto wyrabiać tak długo, aż zacznie odklejać się od boków miski i ręki. Uformować z niego kulę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Rada: Ciasto powinno podwoić objętość, zazwyczaj min. to jedna godzinka, max 1h i 45 min.
W między czasie przygotować masę serową. Twaróg wymieszać z serkiem waniliowym, żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym.
Po tym czasie, ciasto uderzyć parę razy pięścią, krótko wyrobić, przełożyć na podsypany mąką blat i rozwałkować na duży prostokąt o wymiarach 45x45 cm.
Rozwałkowane ciasto przekroić na pół ( otrzymujemy dwa prostokąty). Obie części posmarować masą z białego sera i obficie posypać jagodami ( mniam, mniam). Każdy z prostokątów złożyć na pół, wzdłuż dłuższego boku, a następnie za pomocą ostrego noża pokroić na części podobnej wielkości ( chyba, że lubicie różnorodne rozmiary bułeczek:)) Tutaj zamieściłam instrukcja składnia :)
Jagodzianki układać dość blisko siebie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, odstawić na ok 30-40 minut w celu napuszenia/podrośnięcia.
Piec w temperaturze 190 stopni C przez ok 40 minut. Wyjąć z piekarnika, chwile odczekać i jeszcze ciepłe polukrować.
Powodzenia!
Przy okazji chciałabym zachęcić tych którzy jeszcze tego nie zrobili, do śledzenia Polish Country House Kitchen na Facebooku. To właśnie tam dzieje się dużo więcej! Znajdziecie tam instruktaże wypieków, przygotowania dań, więcej zdjęć, relacje i inne aktywności nie zawsze związane ze stroną kulinarną.
Zapraszam serdecznie!
Kocham jagodzianki! To moje ulubione słodkie bułki :)
OdpowiedzUsuńile jagód, cudo! dla mnie jagody są lepsze niż truskawki nawet ;)
OdpowiedzUsuńranyyy jakie cudne:) chce mi się takiej:D
OdpowiedzUsuńWygląda PRZEPYSZNIE!! Koniecznie muszę to wypróbowac
OdpowiedzUsuńo jakie pyszności, chętnie bym zjadła taką jagodziankę:)
OdpowiedzUsuńIle nadzienia :) Świetnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńTen kolor!
OdpowiedzUsuńPrzez te zdjęcia spać nie będę mogła... ;)
Wypchane jagodami! Takie lubię, mniam, mniam! :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe jagodzianki! ; )
OdpowiedzUsuńIleż w nich wspaniałych jagód!
Cudowności! ; )
o matko! uwielbiam jagodzianki! właśnie padłam z głodu..;)
OdpowiedzUsuńA mnie jagodzianki nie wyszły ;) zabrakło ciasta więc będzie całkiem coś innego. Twoje jagodzianki są perfekcyjne i bardzo fotogeniczne :)
OdpowiedzUsuńOMG!!! Wyglądają i na pewno smakują bosko!
OdpowiedzUsuńWyglądają nieziemsko! Aż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuń