Kategorie

Pages

24 czerwca 2014

Lukrowane jagodzianki z białym serem



" MMM JAGODZIANKI!!! Nie mogłam już się ich doczekać! Śniłam o nich dniami i nocami! W końcu zrobiłam i to nie takie zwyczajne jak zawsze :) Tym razem jagodom towarzyszy masa serowa, która fantastycznie z nimi smakuje. Jeśli zawsze mieliście problem z wyciekającym sokiem z jagodzianek tradycyjnych, tu tego nie doświadczycie:) Bułeczki są ścisło układane na blasze i dzięki temu to co wypłynie wzbogaci smak drożdżówki obok:) Instrukcja składania jagodzianek. Same bułeczki nie są bardzo słodkie, dlatego polanie ich lukrem jest wisienką na torcie:))) "

Inspiracja: Moje wypieki


Lukrowane jagodzianki z białym serem
ok. 24 sztuk

Składniki:
300 ml mleka pełnotłustego
80 gram masła
120 gram cukru 
3 duże jajka
620 gram mąki pszennej typ 450
25 gram świeżych drożdży
szczyptę soli

Masa serowa:
400 gram twarogu półtłustego
400 gram serka waniliowego
2 żółtka
spora garść cukru z wanilią
6 łyżek cukru białego

800-900 gram jagód

Przygotowanie:
Rozczyn: Drożdże rozkruszyć z 1 łyżką cukru, gdy się rozpuszczą wymieszać z 3 łyżkami mąki i 1/4 szklanką mleka. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut ( Drożdże muszą wyrosnąć)
Ciasto właściwe: Mleko podgrzać, a masło rozpuścić, wymieszać razem ze sobą, a następnie dodać do nich cukier i roztrzepane jajka, wymieszać.
Mąkę przesypać do sporej miski, dodać sól, mleko z wcześniej wymieszanymi składnikami i na sam koniec podrośnięte drożdże. Ciasto wyrabiać tak długo, aż zacznie odklejać się od boków miski i ręki. Uformować z niego kulę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Rada: Ciasto powinno podwoić objętość, zazwyczaj min. to jedna godzinka, max 1h i 45 min.

W między czasie przygotować masę serową. Twaróg wymieszać z serkiem waniliowym, żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym.
Po tym czasie, ciasto uderzyć parę razy pięścią, krótko wyrobić, przełożyć na podsypany mąką blat i rozwałkować na duży prostokąt o wymiarach 45x45 cm.
Rozwałkowane ciasto przekroić na pół ( otrzymujemy dwa prostokąty). Obie części posmarować masą z białego sera i obficie posypać jagodami ( mniam, mniam). Każdy z prostokątów złożyć na pół, wzdłuż dłuższego boku, a następnie za pomocą ostrego noża pokroić na części podobnej wielkości ( chyba, że lubicie różnorodne rozmiary bułeczek:)) Tutaj zamieściłam instrukcja składnia :)
Jagodzianki układać dość blisko siebie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, odstawić na ok 30-40 minut w celu napuszenia/podrośnięcia.
Piec w temperaturze 190 stopni C przez ok 40 minut. Wyjąć z piekarnika, chwile odczekać i jeszcze ciepłe polukrować.

Powodzenia!

Przy okazji chciałabym zachęcić tych którzy jeszcze tego nie zrobili, do śledzenia Polish Country House Kitchen na Facebooku. To właśnie tam dzieje się dużo więcej! Znajdziecie tam instruktaże wypieków, przygotowania dań, więcej zdjęć, relacje i inne aktywności nie zawsze związane ze stroną kulinarną.
Zapraszam serdecznie!

13 komentarzy:

  1. Kocham jagodzianki! To moje ulubione słodkie bułki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ile jagód, cudo! dla mnie jagody są lepsze niż truskawki nawet ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ranyyy jakie cudne:) chce mi się takiej:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda PRZEPYSZNIE!! Koniecznie muszę to wypróbowac

    OdpowiedzUsuń
  5. o jakie pyszności, chętnie bym zjadła taką jagodziankę:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ile nadzienia :) Świetnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten kolor!
    Przez te zdjęcia spać nie będę mogła... ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wypchane jagodami! Takie lubię, mniam, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe jagodzianki! ; )
    Ileż w nich wspaniałych jagód!
    Cudowności! ; )

    OdpowiedzUsuń
  10. o matko! uwielbiam jagodzianki! właśnie padłam z głodu..;)

    OdpowiedzUsuń
  11. A mnie jagodzianki nie wyszły ;) zabrakło ciasta więc będzie całkiem coś innego. Twoje jagodzianki są perfekcyjne i bardzo fotogeniczne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. OMG!!! Wyglądają i na pewno smakują bosko!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają nieziemsko! Aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń



"Jedzenie smakuje znacznie lepiej, gdy dzielisz się nim z bliskimi"