" Jedzenie suchych sałatek nie należy do moich zwyczajów, zawsze dorabiam do nich sos, lub polewam je dobrej jakości oliwą, olejem lnianym czy dyniowym.
Ten sos ziołowy przygotowuję równie często jak sos miodowo-musztardowy. Lubię również jeść go z pieczonym białym mięsem lub z kawałkiem ciemnego razowca.
Bardzo smaczny, wyrazisty w smaku i bardzo ziołowy!"
Ziołowy sos
Dressing do sałatek, sos do białego mięsa
Składniki:
250 gram jogurtu greckiego
5 łyżek kwaśnej śmietany 18 %
4 łyżki majonezu
2 łyżki soku z cytryny, lub więcej
5-6 sporych ząbków czosnku
pęczek koperku, pietruszki
pół pęczka szczypiorku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jogurt grecki wymieszać z kwaśną śmietaną i majonezem. Czosnek przecisnąć przez praskę. Koperek, natkę pietruszki i szczypiorek, drobno posiekać, dodać do sosu razem z czosnkiem. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Pycha!
Powodzenia!
Uwielbiam! Najlepszy z brokułem :)
OdpowiedzUsuńSos na pewno smaczny ale zdjęcie obłędne :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie domowe sosy :)
OdpowiedzUsuń