Kategorie

Pages

9 maja 2014

Klasyczne Tiramisu


" Tiramisu, ah tiramisu, czy może być coś smaczniejszego niż tiramisu??? 
Jak ja żałuję, że jego smak poznałam dopiero w styczniu tego roku! 
Tak go unikałam, omijałam wielkimi krokami, ale teraz gości u mnie bardzo często, może i nawet zbyt często :)
Bardzo smaczny deser z dobrze wyczuwalną kawą i przepysznym kremem z surowych żółtek i włoskiego sera mascarpone. Myślę, że nawet tacy przeciwnicy kawy jak ja, zakochają się w tiramisu bez pamięci!"

Klasyczne Tiramisu
naczynie o dłuższym boku ok 20-24 cm

Składniki:
Krem:
1 kg sera mascarpone
6 żółtek
6 białek
150 gram drobnego cukru białego
15 gram cukru waniliowego

Inne:
330 gram włoskich biszkoptów
gorzkie kakao
300 ml mocnej słodzonej kawy

Przygotowanie:
Biszkopty nasączyć w wystudzonej kawie, obracając je z każdej strony tak, aby dobrze nasiąkły, a następnie wyłożyć nimi dno formy.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą, kremową masę, dodać serek mascarpone i dobrze wymieszać.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, połączyć z masą mascarpanowo-żółtkową. 
Połowę masy wyłożyć na nasączone biszkopty i wygładzić jej powierzchnię.
Pozostałe biszkopty ponownie nasączyć w kawie tak samo jak poprzednio i ułożyć na warstwie mascarpone. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę, naczynie owinąć folią spożywczą i odstawić na noc w chłodne miejsce. Przed podaniem posypać tiramisu gorzkim kakao.

Powodzenia!


5 komentarzy:

  1. Tiramisu jadłam tylko raz w życiu ale było to jedno z najlepszych deserów jakie kiedykolwiek jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam!! pochłonęłam wszystko, chyba razem z formą ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, ale mi smaku narobiłaś. Tiramisu to jeden z dwóch moich ulubionych deserów na równi z wzką :). Zjadłabym z chęcią chociaż kawałeczek ;)

    OdpowiedzUsuń



"Jedzenie smakuje znacznie lepiej, gdy dzielisz się nim z bliskimi"