Kategorie

Pages

23 maja 2014

Sernik na zimno z galaretką i truskawkami


" Ciepło, ciepło i jeszcze cieplej. Temperatura z dnia na dzień wydaję się być coraz to wyższą. Słoneczko świeci na całego i praży nasze ciała. Nie chce się jeść, nie chce się piec, ale na sernik na zimno czy chłodnik zawsze się każdy skusi:)
Spód sernika jest pieczony, ale nie długo ok 20-25 minut, reszta to już tylko dodawanie, mieszanie i zgęstnienie. Pięknie wygląda i świetnie smakuje! Koniecznie go zróbcie, a na pewno każda jego warstwa miło Was zaskoczy:)"

"Wyjeżdżam do Poznania na 3 dni na targi fitness,wyjazd punkt 10 z ekipą ze studia FIT-AP :)))
Zapas wody w przygotowaniu, luźne ciuszki i damy radę w ten zapowiadany skwar:) 
Z internetem problemu raczej nie będzie, ale czasowo będę ograniczona:)
Życzę i Wam miłego, aktywnego czy leniwego weekendu!"

Sernik na zimno z galaretką i truskawkami
blaszka: 30x20

Składniki:
Biszkopt:
5 żółtek
1 całe jajko
1 (250 ml) szklanka cukru drobnego
3/4(180 ml) szklanki mąki pszennej tortowej
1/2(125 ml) szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
140 gram rozpuszczonego i wystudzonego masła

Masa serowa:
1 kg sera wiaderkowego
500 gram serka waniliowego min. 6 % tłuszczu
100 ml śmietanki 30 %
2 łyżki ekstraktu waniliowego
250 gram cukru pudru
3 czubate łyżeczki żelatyny

Inne:
3 galaretki truskawkowe
1 galaretka owoce leśne
truskawki 

Przygotowanie:
Na samym początku przygotować należy jedną część galaretki.
Pół galaretki o smaku owoców leśnych rozrobić z półtora galaretki o smaku truskawkowym według instrukcji zawartej na opakowaniu. Odstawić do wystudzenia.

Biszkopt:
Żółtka oddzielić od białek i umieścić w wysokim naczyniu, wybić do niego całe jajko, a następnie dodać cukier. Naczynie ustawić w garnku z gotującą się wodą i za pomocą miksera ubijać jego zawartość do podwojenia objętości i rozpuszczenia się cukru. Naczynie wyjąć na blat, ubijać do wystudzenia.  Piekarnik nastawić na temperaturę 220 stopni C z funkcją góra/dół. Mąkę ziemniaczaną połączyć z mąką tortową i proszkiem do pieczenia, a następnie dodać do masy żółtkowej. Za pomocą szpatułki delikatnie połączyć ze sobą składniki, na sam koniec dodając wcześniej rozpuszczone i wystudzone masło. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią surowe ciasto, po czym wstawić do nagrzanego piekarnika. Temperaturę pieczenia zmniejszyć do 180 stopni C i piec biszkopt przez 20-25 minut, do suchego patyczka.
Upieczony wyjąć z piekarnika, odstawić na 3-4 minuty do przestudzenia i wyjąć z formy do całkowitego wystudzenia.

Jeśli biszkopt jest już letni lub całkiem chłodny, a galaretka zaczęła tężeć to należy wylać ją na biszkopt z powrotem włożony do tej samej formy. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia galaretki.

W ten sam sposób jak wcześniej przygotować drugą część galaretki, odstawić do lekkiego stężenia.

Masa serowa:
Ser wiaderkowy umieścić w średniej wielkości misce, dodać serek waniliowy, śmietankę, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Wymieszać. Żelatynę przygotować według instrukcji, lekko przestudzoną połączyć z 2 łyżkami masy serowej, a następnie z całą masą serową. Całość wyłożyć na stężałą galaretkę, wstawić do lodówki na 1h. Po tym czasie ozdobić truskawkami i zalać tężejącą galaretką. Ponownie wstawić do chłodnego miejsca i schładzać przez 4 godziny.

Powodzenia!


9 komentarzy:

  1. Cudowny sernik i zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mimo, że w przepisie jest śmietana, której nie używam, muszę to napisać: ciasto wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam serniki na zimno :)

    OdpowiedzUsuń
  4. idealne połączenie truskawek i serka:-), takie desery lubię najbardziej:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapraszam do udziału w konkursie:

    http://www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html

    OdpowiedzUsuń



"Jedzenie smakuje znacznie lepiej, gdy dzielisz się nim z bliskimi"