" Zdrowa tarta z sezonowym rabarbarem i owocami leśnymi.
Na mące ryżowej, owsianej i gryczanej, bez dodatku jajek, na tłuszczu kokosowym.
Kilkanaście smaków, niesamowity aromat,
mogłabym jeść tą tartę każdego dnia na śniadanie!"
"Nie zwalniam tempa, mnóstwo się dzieje! Dopiero co wróciłam z warsztatów z tańca brzucha w Holandii, w których brałam udział, a później prowadziłam swoje własne!
Mnóstwo emocji, mnóstwo nowych twarzy! Działo się!
Ale, ale u nas w Polsce też jest ciekawie, za tydzień wybieram się na targi Poznańskie, na których będzie po 10-12h fitnessu!!! Szaleństwo!"
![]() |
Bezglutenowe i laktowegetariańskie ciasto z rabarbarem i owocami leśnymi
Forma: 20x15
Składniki:
Bezglutenowy spód:
160 gram mąki ryżowej
40 gram mąki owsianej
20 gram mąki gryczanej
130 gram cukru trzcinowego
170 gram tłuszczu kokosowego
1-2 łyżeczki zimnej wody w razie potrzeby
szczypta soli
Nadzienie:
750 gram owoców leśnych
250 gram świeżego obranego ze skórki rabarbaru
30 gram brązowego cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
płatki migdałów
kruszonka:
50 gram tłuszczu kokosowego
1 łyżka lodowatej wody
mąką owsiana
cukier trzcinowy
Przygotowanie:
Obrany rabarbar z wierzchnich włókien pokroić na nie duże kawałki, zasypać 30 gram brązowego cukru, odstawić na bok do puszczenia soków.
Bezglutenowy spód:
Mąkę ryżową, owsianą i gryczaną wymieszać z cukrem trzcinowym i szczyptą soli. Dodać schłodzony tłuszcz kokosowy i zagnieść zwarte ciasto, w razie potrzeby dodać lodowatej wody. Ciasto rozwałkować na wielkość formy, pamiętając o miejscu na podwyższone boki, a następnie wyłożyć nim formę.
Nadzienie:
Owoce leśne wymieszać z mąką ziemniaczaną i wcześniej przygotowanym rabarbarem, a następnie przenieść na bezglutenowy spód. Piekarnik nastawić na 220 stopni C z pieczeniem góra/dół.
Kruszonka:
Wszystkie składniki rozgnieść między palcami do uzyskania grudek. Tak przygotowaną kruszonką posypać owoce leśne.
Tartę wstawić do rozgrzanego piekarnika, po 10 minutach posypać ciasto płatkami migdałowymi i piec jeszcze przez 30-35 minut.
Upieczone wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Dopiero wtedy wyjąć z formy.
Powodzenia!
Przy okazji chciałabym zachęcić tych którzy jeszcze tego nie zrobili, do śledzenia Polish Country House Kitchen na Facebooku. To właśnie tam dzieje się dużo więcej! Znajdziecie tam instruktaże wypieków, przygotowania dań, więcej zdjęć, relacje i inne aktywności nie zawsze związane ze stroną kulinarną.
Zapraszam serdecznie!
Na takie ciacho i połączenie smakowe bym nie wpadła ;)
OdpowiedzUsuńTaniec brzucha...wow ;) Chetnie zobaczylabym Cie w akcji :) A ciasto pychota.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Fitness, o mamuniu... Mnie na takie rzeczy to wołami trzeba wyciągać ;)
OdpowiedzUsuńCiacho wygląda wspaniale :)
Mnie jakoś ostatnio brak motywacji do ćwiczeń. A ciasto wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńZ taką ilością fitnesu możesz jeść takie cuda bezkarnie... zazdroszczę :)!
OdpowiedzUsuńO rany można do woli i bez grzechu ... jeść takie ciasto kiedy się ćwiczy. Gratuluję pomysłu, ale ja do fitnesu stworzona nie jestem, już raczej taniec brzucha :)
OdpowiedzUsuńjak można zastąpic mąke owsianą?
OdpowiedzUsuńAsia
Asiu jeśli nie zależy Ci na wersji bezglutenowej, wystarczy zamienić na zwykłą mąkę pszenną, jeśli jednak chcesz zostać przy bezglutenowej zwiększ mąkę ryżową o 20 gram oraz mąkę gryczaną o 30 gram. Smak jednak jest już troszkę inny.
UsuńChciałabym zastąpić cukier trzcinowy melasą trzcinową. Ponoć zdrowsza. Nigdy jednak jej nie probowałam. Czy dać jej tyle samo czy mniej czy więcej? Pozdrowienia, Kaja
OdpowiedzUsuńZnacznie zdrowsza, ale też mniej słodka i bardziej wyrazista w smaku, dlatego lepiej nie dodawać jej więcej. Pozdrawiam serdecznie!
UsuńNie wiedziałam, jakość proporcje na kruszonkę, dalam za mało mąki i zrobił się...bardziej pudding ��. Dalam 700 gr rabarbaru, upieklam na większej blaszce- i tak pyszne ��.
OdpowiedzUsuń