Kategorie

Pages

5 maja 2014

Sernik na półkruchym cieście z brzoskwiniami


" To już kolejna propozycja sernika na blogu:) Jak widać w naszym domu to właśnie tradycyjne ciasta królują.
Sernik z kawałkami brzoskwiń kiedyś robiła moja mama z Polskiego twarogu w kostce, a teraz robię ja, raz z sera wiaderkowego, raz z tego dostępnego w kostce, bardziej zwartego, ale nie zawsze kwaśniejszego. 
Nie duża warstwa półkruchego spodu, dużo sera i spore kawałki brzoskwiń, które nadają mu charakteru, mniam!"

Sernik na półkruchym cieście z brzoskwiniami
Blaszka: 25x17 cm


Składniki:
Półkruchy spód:
250 gram mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
140 gram masła
35 gram drobnego białego cukru 
15 gram cukru waniliowego
2 jajka
ew. troszkę mleka

    Masa serowa:
1,5 kg sera trzykrotnie mielonego z zawartością tłuszczu min. 7%
400 gram serka homogenizowanego waniliowego
100 ml śmietany kremówki lekko ubitej
160 gram masła
350 gram cukru białego
30 gram cukru waniliowego
                                                                        6 żółtek
                                                                     1 całe jajko
                                                           2 łyżki mąki ziemniaczanej
                                                     560 gram odsączonych brzoskwiń

Kruszonka:
150 gram masła
ok 80 gram mąki
cukier
cukier waniliowy


Przygotowanie:
Półkruche ciasto:
Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą, dodać cukier i cukier waniliowy, posiekane masło i jajka. Zagnieść zwarte ciasto, w razie potrzeby dolać troszkę mleka. 
Formę wyłożyć papierem do pieczenia,a ciasto rozwałkować na wielkość tej formy i wyłożyć jej dno. Na wierzchu rozłożyć połowę pokrojonych brzoskwiń.
Masa serowa:
Piekarnik nastawić na 220 stopni C.
Żółtka i jajko utrzeć na gęsty krem z cukrem i cukrem waniliowym. Ser umieścić w dużej misce, dodać do niego masę jajeczną, serek homogenizowany, rozpuszczone masło i mąkę ziemniaczaną, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Śmietanę kremówki lekko ubić i połączyć z masą serową. 
Masę serową wyłożyć na półkruchy spód z kawałkami brzoskwiń, a na wierzchu ułożyć pozostałe pokrojone w mniejsze i większe kawałki brzoskwinie. 
Kruszonka:
Wszystkie składniki zagnieść i rozkruszyć między palcami. Powstałą kruszonką posypać wierzch sernika, a następnie wstawić go do rozgrzanego piekarnika. 
Po 10 minutach obniżyć temperaturę pieczenia do 180 stopni C i piec ok 55 minut, do lekkiego zrumienia.Upieczony sernik zostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia.

Powodzenia!


4 komentarze:

  1. Mmm, to zdecydowanie coś dla mnie :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam serniki:) wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie ! Zresztą dla mnie wszystkie serniki są pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny sernik! Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń



"Jedzenie smakuje znacznie lepiej, gdy dzielisz się nim z bliskimi"