" To już kolejna propozycja sernika na blogu:) Jak widać w naszym domu to właśnie tradycyjne ciasta królują.
Sernik z kawałkami brzoskwiń kiedyś robiła moja mama z Polskiego twarogu w kostce, a teraz robię ja, raz z sera wiaderkowego, raz z tego dostępnego w kostce, bardziej zwartego, ale nie zawsze kwaśniejszego.
Nie duża warstwa półkruchego spodu, dużo sera i spore kawałki brzoskwiń, które nadają mu charakteru, mniam!"
Sernik na półkruchym cieście z brzoskwiniami
Blaszka: 25x17 cm
Półkruchy spód:
250 gram mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
140 gram masła
35 gram drobnego białego cukru
15 gram cukru waniliowego
2 jajka
ew. troszkę mleka
Masa serowa:
1,5 kg sera trzykrotnie mielonego z zawartością tłuszczu min. 7%
400 gram serka homogenizowanego waniliowego
100 ml śmietany kremówki lekko ubitej
160 gram masła
350 gram cukru białego
30 gram cukru waniliowego
6 żółtek
1 całe jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
560 gram odsączonych brzoskwiń
Kruszonka:
150 gram masła
ok 80 gram mąki
cukier
cukier waniliowy
Przygotowanie:
Półkruche ciasto:
Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą, dodać cukier i cukier waniliowy, posiekane masło i jajka. Zagnieść zwarte ciasto, w razie potrzeby dolać troszkę mleka.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia,a ciasto rozwałkować na wielkość tej formy i wyłożyć jej dno. Na wierzchu rozłożyć połowę pokrojonych brzoskwiń.
Masa serowa:
Piekarnik nastawić na 220 stopni C.
Żółtka i jajko utrzeć na gęsty krem z cukrem i cukrem waniliowym. Ser umieścić w dużej misce, dodać do niego masę jajeczną, serek homogenizowany, rozpuszczone masło i mąkę ziemniaczaną, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Śmietanę kremówki lekko ubić i połączyć z masą serową.
Masę serową wyłożyć na półkruchy spód z kawałkami brzoskwiń, a na wierzchu ułożyć pozostałe pokrojone w mniejsze i większe kawałki brzoskwinie.
Kruszonka:
Wszystkie składniki zagnieść i rozkruszyć między palcami. Powstałą kruszonką posypać wierzch sernika, a następnie wstawić go do rozgrzanego piekarnika.
Po 10 minutach obniżyć temperaturę pieczenia do 180 stopni C i piec ok 55 minut, do lekkiego zrumienia.Upieczony sernik zostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Mmm, to zdecydowanie coś dla mnie :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam serniki:) wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie ! Zresztą dla mnie wszystkie serniki są pyszne ;)
OdpowiedzUsuńPiękny sernik! Pyszności :)
OdpowiedzUsuń